április 13, 2024
Fa ápolása lazúrral

A fából készült elemek kétségkívül gyönyörűen festenek, de idővel korhadásnak, szálkásodásnak, vetemedésnek indulnak. A lazúrfesték kitűnő megoldás a védelem és esztétikum összehangolására, így megfelelő felületkezeléssel évekig örömünket lelhetjük szépségükben. A következőkben pedig adunk egy kis útmutatást ahhoz, hogy vékony vagy vastag lazúrfestéket válasszunk!

Vékony lazúrfesték – A szuper természetes választás

A vékony lazúr, ahogy a neve is utal rá, egy lehelet vékony réteget képez a fából készült elemek felületén. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, ugyanis mélyen beivódik a felületbe, és kiváló védelmet garantál az időjárás körülményeivel, például a nedvességgel szemben. A megjelenést tekintve egy rugalmas, átlátszó rétegről van szó, ami egyet jelent azzal is, hogy csak enyhén vagy egyáltalán nem módosítja a fa eredeti mintázatát, a textúra továbbra is látható marad. Úgy őrzi meg a fa természetes színét és erezetét, hogy eközben véd a környezeti hatásokkal szemben. A vékony lazúrfesték tehát kiváló választás, ha az eredeti fafelület megőrzése és kiemelése a cél.

A vékony lazúrfestéket általában nem mérettartó faszerkezetekre ajánlott felvinni, akárcsak a kerítés, kapu, faház, kerti bútor, gerenda, vagy lambéria. Ez azért van így, mert a csekélyebb filmréteg nem lenne képes ellensúlyozni a méretváltozásból adódó repedéseket. Érdemes több rétegben, telítettségig felhordani, mivel így érhető el a legjobb eredmény. A Lazurán Aqua 3in1 például favédőszerként, alapozóként és lazúrként is használható, így tényleg könnyű dolgunk lesz vele. A termék egyébként a Színvilág kínálatában is elérhető, szuper gazdaságos kivitelben, amit a küszöbünkig hoznak!

Vastag lazúrfesték – Az eredeti koncepció megváltoztatása

A vékony kivitellen ellentétben a vastag lazúrfesték már egy jóval testesebb filmréteget képez a fa felületén, így általában elég belőle egy réteg is. Ennek köszönhető többek között az is, hogy az ezzel a termékkel kezelt elemek egy erős és ellenálló vízzáró réteget kapnak, ami kifejezetten jól jön, ha hosszú távon gondolkodunk. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a vastag lazúr csak egy jól összefüggő formában képes kifejteni védő hatását, ezért mérettartó faszerkezeteknél ajánlott a használata, akárcsak az ajtók, ablakok vagy faburkolatok.

A megjelenését tekintve is máshogy viselkedik, mint a vékony lazúr. Mivel kevésbé átlátszó, sőt színezett verzióban is beszerezhető, lehetőség adódik akár az eredeti felület megjelenésének megváltoztatására is. A Színvilág kínálatában is megtalálható Lazurán oldószeres lazúr a letisztult északi-tölgytől kezdve egészen a melengető brazil mahagóni árnyalatokig érhető el! A vastag lazúrfestéket tehát általában olyan projektekben használják, ahol az eredeti textúra kevésbé fontos, és a szín illetve védelem kap hangsúlyosabb szerepet.

Összegzés

Habár mindkét kivitel kiváló megoldást nyújt a fafelületek bevonására és védelmére, a választás előtt érdemes gondosan megfontolni a felületkezelés céljait és az elérni kívánt megjelenést. Ha a természetes fa szépségének megőrzése és kiemelése a cél, akkor a vékony lazúr lehet a jobb választás. Vastag lazúrfestékhez pedig akkor érdemes nyúlni, ha intenzívebb színeket és árnyalatokat szeretnénk, vagy olyan felületeket szeretnénk bevonni, amelyek kevésbé érzékenyek a méretváltozásból adódó repedésekre.