április 13, 2024
rakodás

Minden vállalkozásban, még a mezőgazdaságban is szükség van anyagmozgatásra. A cégek logisztikai rendszerének egyik sarkalatos pontja kétségkívül ez, amely azonban igen gyors ütemben fejlődik. Ez részben a rakodógépek miatt van így, hiszen az innovatív technológia nagy szerepet játszik abban, hogy egyre profibb gépek kerüljenek a piacra. Mivel az anyagmozgatás munkafázisa sok időt és energiát igényel, nem is beszélve a költségekről, így ma már elengedhetetlen a gépesített megoldás.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni a rakodógépek fajtáiról.

A korszerű vállalkozások hű társai

Egy modern vállalkozásnak egyre nagyobb szüksége van arra, hogy a kézi megoldásokat gépire cserélje. A kézi anyagmozgatás nemcsak sok időt és energiát igényel, de még drágább is, mint a gépesített rendszerrel való munkavégzés. Ilyenkor jöhetnek szóba a rakodógépek, amikből megannyi márka, megannyi típust gyártott már le. A rakodógépek fajtáiról a Novara weboldalán olvashatsz még bővebben.

Az anyagmozgatás a vállalkozások, cégek, gyártók logisztikai rendszerének egyik fontos feladata, éppen ezért a terület igen gyors ütemben fejlődik. Ahhoz ugyanis, hogy az egyes anyagokat elvigyük egyik pontból a másikba, sok időre és energiára van szükség. Napjainkban a gépesítettség fejlődése igencsak fellendült. A korszerűbb vállalatok igyekeznek a lehető legtöbb kézi anyagmozgatási feladatot lecserélni, aminek helyét a gépesített rendszerek veszik át.

Az ágazatokra azonban jellemző, hogy a legtöbb esetben igyekeznek logisztikai rendszerben gondolkodni. Ezen belül az anyagmozgatás gépesítettsége kerül előtérbe, hiszen egy nagyobb teljesítményű berendezés sokat segíthet az egyes folyamatokban, főként a termelésben.

Rakodógépek fajtái

Építőipari gépek nélkül ma már nem tudunk elképzelni egyetlen építkezést sem. Az anyagmozgatás, az ásás, szinte minden munkafolyamathoz vannak speciális eszközök, amik amellett, hogy könnyebbé teszik a munkát, fel is gyorsítják azt.

A Novara weboldalán elsősorban hidraulikus rakodógépeket találhatunk, amiket univerzálisan lehet felhasználni. Különféle rakodófejek alkalmazásával ugyanis más és más feladatok elvégzésére alkalmas, akár rönkök, akár bálák, akár zsákok esetében. Léteznek továbbá gumihevederes homlokrakodók is, amelyek kis helyfoglalású eszközök. Ezekkel kisebb helyeken, szűk területeken is kényelmesen, valamint gyorsan végezhetünk az egyes munkákkal. Univerzálisak, hiszen számos rakodó és markolófej csatlakoztatható hozzájuk, azáltal mindig az adott munkának megfelelően tudjuk használatba venni.

Az univerzális fronthidraulika például egy 1500 kg-s emelésre alkalmas, 120 kilós gép. A hidraulikai nyomása 190 bar, a munkahengerek pedig 2 körösek, valamint 2 irányúak. Utóbbi azt jelenti, hogy emelni és nyomni is képes. A traktor típusától függően változik az ára, így az sem mindegy, hogy milyen géppel akarjuk munkára bírni. A gyártó a termékre egy év garanciát vállal, így biztosak lehetünk benne, hogy a minőségre nem lesz panasz.

A másik megoldás a Front hidraulika, ami kardántengely hajtású. Az eszköz teherbírása 2100 kg, a felhajtható karok üzemi, szállítási, illetve lebegő állítással egyaránt használhatóak. Az alsó emelő karokat pedig pillanatok alatt hozzá lehet csatlakoztatni a kapcsoló fejekhez. Ennél a terméknél a kardántengely hidraulikus meghajtással bír, 1000 fordulat/perc. A 30 kW-s teljesítmény abban az esetben valósulhat meg, ha a traktor rendelkezik olaj hűtővel.

Mi a helyzet a gumihevederes homlokrakodóval?

Másik remek választás rakodás szempontjából a gumihevederes típus, amely esetében ott van az MC-72-S, 1500 mm-es emelési magassággal és 150 kg-os emelési kapacitással. A 670 kg-os gépezet motor teljesítménye 4,4 kW, fogyasztása óránként pedig 1,9 liter. Az üzemanyagtankba 3,7 liter fér, így két órát garantáltan lehet egyszerre használni. Tartozik hozzá egy támasztó láb, egy kanál, valamint további kiegészítőket is lehet hozzá rendelni. Ilyen a rögzítő karom kanálhoz, az önindító, valamint a raklap-, vagy éppen a bálavilla.

A rakodógépek tehát minden esetben megkönnyítik a munkát az építkezésen, de ne feledjük, hogy sok más ágazatban is jól tud jönni egy eszköz, amellyel kiváltható a kézi rakodás.