június 23, 2024
trapézlemez

A trapézlemez az egyik legkorszerűbb fém építőelem, sokoldalúsága miatt mind az ipari, kereskedelmi és lakossági felhasználása gyakori. Ahogy neve is mutatja, keresztmetszete trapéz alakú.

A trapézlemez közelebbről

A trapézlemezeket hidegen formázott acéllemezből állítják elő, hogy fokozzák időtállóságát és ellenállóbbá tegyék az időjárási viszonyokkal szemben, legtöbbször cinkkel felületkezelik, vagyis horgonyozzák. Legtöbbször tetőfedésre használják, de kerítések, garázsajtók is kivitelezhetők belőle. Megfelelően működik napelem vagy napkollektor alátámasztására. Ipari építkezések során konténerépítésre, könnyűszerkezetes épületek felhúzására alkalmazzák. De homlokzati egységként, oromfal burkolás esetében és belső térelválasztó elemként is megállja a helyét. Telepítése és esetleges szétbontása gyors, olcsó és környezetkímélő. Installálása nem csak azért pénztárcakímélő mert gyorsan szerelhető, hanem azért is, mert a trapézlemez elemeket már megfelelő méretre szabja nekünk a gyártó, így gyakorlatilag hulladékmentes, könnyen mozgatható építési anyaggal operálhatunk. Mivel telepítése nagyon egyszerű, ügyes kezűek bátran hozzáláthatnak a szerelési útmutató, vagy a műszaki leírás alapján. Aki biztos akar lenni a dolgában és szakemberre bízza a felrakást, annak már csak az esztétikus végeredményben kell gyönyörködnie. Függetlenül attól, hogy magunknak installáljuk, vagy szakemberre bízzuk, a trapézlemez egy jó építőelem.

Felrakása házilag – lépésről lépésre

Ha szakszerűen kiszállították a megfelelő méretre vágott lemezeket, kezdődhet a házi installálás. Teljes tetőcsere vagy új ingatlan esetén a lemezek mindig egy fából vagy fémből készült alátétre kerülnek. Az alátét lécei közötti megfelelő távolság és az ellenlécek alkalmazása azért fontos, mert ez fogja majd az átszellőzést biztosítani. Ahhoz, hogy az épületből felszálló meleg levegő, majd a tetőszerkezet alatt kicsapódó vízpára megfelelően el tudja hagyni az épületet, megfelelő tér kell a tetőhéj alatt.

Magát a trapézlemezeket egymáshoz és az alátéthez önmetsző csavarokkal rögzítjük, általában 5-6 csavarral négyzetméterenként. A rögzítés előtt meg kell vizsgálni az uralkodó szélirányt, mert a szerelésnek mindig ellenkező irányúnak kell lennie, hogy a trapézlemezek a lehető legbiztonságosabban ellen tudjanak állni a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Nagyon erős széljárás esetén a több rögzítési pontot tervezzünk. A trapézlemezek találkozásánál a lemezek átfedik egymást, ilyenkor a kötőelemeket a hullámfenéken helyezzük el. Minden elemet úgy kell elhelyezni, hogy az ereszvonalra merőleges legyen.

Kerítés, napelem, egyéb felhasználhatóság

Mivel a trapézlemezek önsúlya sokkal kisebb a hagyományos tetőfedési elemek súlyánál, így nem annyira terheli meg az eredeti tetőszerkezetet, így annak élettartam megnő, cseréje, felújítása évekkel kitolódik. A tetőknél maradva, a trapézlemez hasznos szolgálatot tesz a napelemek esetében is. Megnövelhetjük a napelemekkel lefedett területet, ha ezt használjuk a napkollektorok- vagy elemek szerkezeti alapjául, így az egész épület energiahatékonysága megnő, fenntartási költségei csökkenek.

A tavasz közeledtével, akik tetőcserét terveznek, vagy új ingatlant építenek, bátran tervezhetnek a trapézlemezből készült tetővel.