július 20, 2024

A tetőtér beépítése nagyszerű módja a lakótér bővítésének, de ahhoz, hogy igazán komfortos és élhető legyen, elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. A tetőtér szigetelése nem csak a hőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet, de hozzájárul a zajszint csökkentéséhez, megakadályozza a penészedést, és még az ingatlan értékét is növeli.

Energiahatékonyság és komfortérzet: 

A tetőtér szigetelése az egyik legjobb befektetés, amit ingatlanunkért tehetünk. A hatékony szigetelés akár 50%-kal is csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket. Ez nem csak a pénztárcánkon érezhető, de a környezetvédelemhez is hozzájárul azáltal, hogy kevesebb energiát fogyasztunk. 

Ezen túlmenően a szigetelés javítja a tetőtér komfortját is. Meggátolja a hőmérséklet ingadozását, így a lakótér egész évben kellemes hőmérsékletű marad. A tetőtér szigetelése a zajszint csökkentésében is hatékony, így nyugodtabb és csendesebb környezetet teremt. 

Szigetelési lehetőségek: 

A tetőtér szigeteléséhez számos különböző anyag és módszer áll rendelkezésre.  Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy polisztirol, poliuretán hab, kőzetgyapot vagy üveggyapot vásárlás előtt felmérjük a tetőtér specifikus igényeit.  

Üveggyapot: Ez az anyag kedvező árú és könnyen felszerelhető, remek hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír. Ugyanakkor irritálhatja a bőrt és a légutakat, ezért telepítésekor óvatosan kell eljárni.  

Kőzetgyapot: Bár a kőzetgyapot költségesebb, mint az üveggyapot, tartósabb és tűzálló. Kitűnő hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, és nem okoz irritációt a bőrön vagy a légzőrendszerben.  

Polisztirol: Ez az anyag vízálló és könnyű, ezért kiváló nedves helyiségek szigetelésére. Nagyszerű hő- és hangszigetelő, de kevésbé tartós, mint a kőzetgyapot.  

Poliuretán hab: A legdrágább szigetelőanyag a poliuretán hab, amely a legjobb hő- és hangszigetelési tulajdonságokat kínálja. Vízálló és légzáró, így kiváló a penészedésre hajlamos területek szigetelésére. 

 

A szigetelés módja a tetőtér szerkezetétől és a kívánt hőmérséklettől függ. A leggyakoribb módszerek a következők: 

Szarufák közötti szigetelés: Ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, ahol a szigetelőanyagot a szarufák közé helyezik. Ehhez általában üveggyapotot vagy kőzetgyapotot használnak.  

Szarufák feletti szigetelés: Ez a módszer akkor ideális, ha a tetőtérben nem lesz látható a tetőszerkezet. A szigetelőanyagot a szarufákra és a tető héjazatára helyezik. Gyakran poliuretán habot vagy polisztirolt használnak ehhez a módszerhez. 

A megfelelő kivitelezés elengedhetetlen a szigetelés hatékonyságához és tartósságához. A rosszul elvégzett szigetelés nemcsak a feladatát nem látja el, de egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ha nincs elegendő tapasztalata, érdemes szakemberre bízni a munkát. 

A tetőtér szigetelése hosszú távú befektetés, ezért kiemelten fontos a minőségi alapanyagok használata. Az eKomplex kínálatában széles választékban találhat szigetelőanyagokat, párazáró fóliákat és belső burkolóanyagokat a legnevesebb gyártóktól.