
Világszerte sokan rajonganak a ropogós szélű és aljú tökéletes nápolyi pizzáért, és próbálják maguk is előállítani otthon, de hiába a legjobb tésztareceptek és a legkiválóbb alapanyagok, az eredmény meg sem közelíti a vágyott állagot.
Eláruljuk, hogy a hiba nem benned van, ugyanis a roppanós pizza titka a magas hőmérsékletre felfűtött kemencében keresendő, az 500℃ tudja ugyanis csak biztosítani 60-90 másodperc alatt azt a tökéletes konzisztenciát, amit mindannyian keresünk.
A legjobb háztartási tűzhelyek sem képesek viszont 300-350℃ -nál többet biztosítani, így megnövekszik a sütési idő, ami viszont azt eredményezi (mivel a zárt sütőtérből a pára nem tud távozni), hogy a lepény alja átnedvesedik, elázik.
A megoldást a Grillplaza.hu Alfa Forni olasz kemencék nyújtják, amelyek ráadásul kompakt méretüknek köszönhetően kis teraszokon is tökéletesen használhatók. Ismerd meg ezeket a nagyszerű tűzhelyeket Te is!
Kerti kemencék
A kemencék valaha az ételek készítésére és a szoba fűtésére szolgáltak a parasztházakban, aztán a gáz- és elektromos fűtés elterjedésével kiszorultak onnan.
Ma egyre többen ismerik fel ismét a hasznosságukat, és telepíttetik otthonukba modern változatban, hiszen áramszünet, gázkimaradás esetén életmentő lehet. És sokan vannak akik a kertbe építenek vagy építtetnek kemencét a sütés-főzéshez, ugyanis tudják, hogy az ebben készült ételek íze semmihez sem fogható. Ráadásul az ételkészítésnek ez a módja inkább szórakozás, mintsem kötelesség.
Egy kerti kemencét tető alá hozni azonban sok munka, ráadásul nem kis költsége is van. És ami a későbbiekben problémát okoz, de a kezdeti lelkesedéskor nem számolnak vele, az az, hogy a felfűtése több órát vehet igénybe. Igaz, utána sokáig tartja a hőt, így a teljes menüt elkészíthetjük benne, sőt még a heti kenyéradagot is megsüthetjük, de manapság ritkán készítünk egyszerre ennyi ételt.
Kompakt kemencék akár a teraszokra is
A modern hordozható kemencék kicsomagolás után azonnal használatra készek, és igény szerint könnyen áthelyezhetők, sőt vannak olyan mobil változatai, amelyeket akár a nyaralóba vagy egy piknikre is magunkkal vihetünk.
Léteznek hagyományos fatüzelésű, valamint precíz és gyors begyújtást lehetővé tevő gázüzemű változataik is. Utóbbiak társasházi teraszokon, sűrű beépítésű lakóterületeken is nagyszerűen használhatók, ugyanis nem füstölnek, így nem zavarják a szomszédokat.
Bármikor dönthetünk úgy, hogy készítünk egy pizzát vagy valamilyen kemencés ételt, ugyanis 10 perc alatt felfűthetők, és egy pizzát 60-90 másodperc alatt elkészíthetünk bennük.
Pizza a grillen?
Tudtad, hogy kemence hiányában a grillen is próbálkozhatsz pizzasütéssel? A korszerű grilleken és kamadókban pizzakő segítségével sikerülhet ropogós állagú lepényt készíteni.
Ez az eszköz ugyanis porózus szerkezete révén segítii a kiáramló gőz távozását, így a tészta alja nem nedvesedik át, hanem jól megsül. Használata nem ördöngösség, csak néhány alapvető szabályt kell betartani, hogy hosszú ideig használható legyen.
Készítsd el otthon is tökéletesen a kedvenc tenger gyümölcsei pizzádat!