július 20, 2024
SIP házak.

A SIP házak manapság egyet jelentenek az építkezés modern és innovatív megközelítésével, és az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a saját ingatlanra vágyók körében. Ez a technológia ugyanis forradalmasította az építésről való gondolkodásunkat, hiszen ígéretes és fenntartható alternatívát kínál a hagyományos lakóházak helyett. Ebben a cikkben górcső alá vesszük, hogy mik azok a SIP típusú házak és milyen ígéretes előnyökkel járnak.

Mik azok a SIP házak?

A SIP (Strukturált Szigetelt Panel) házak fő szerkezeti elemei a könnyűszerkezetes panelek, amik két külső rétegből (OSB), köztük pedig valamilyen formahabosított szigetelőanyagból állnak. A paneleket gyárilag előre méretre vágják, majd teherautókkal a helyszínre szállítják, ahol már csak össze kell szerelni azokat, így kialakítva az épület falait, tetőjét és padlóját = és össze is állt a készház.

A hagyományos téglaépítés kiváltása – tényleg lehetséges? A SIP-technológiával épített házaknak számos előnye van!

Energiahatékony

A SIP-panelek már önmagukban véve is kiváló szigetelést biztosítanak, olyannyira, hogy sok esetben nincs is szükség plusz szigetelőréteg használatára. Ezek a szerkezetek ezáltal jóval fenntarthatóbbak, mint a hagyományos épületek = alacsonyabb energia számlákat és végeredményben szerényebb ökológiai lábnyomot eredményeznek. A Zetrov Investnél például a legkorszerűbb műszaki tartalommal ruházzák fel a házakat, így passzívház szintű, A++ értékek is könnyedén elérhetőek!

Pillanatok alatt elkészül

Egy téglaház felépítése általában 8-12 hónapot vesz igénybe, így sajnos majdnem 1 évet várni kell rá, hogy végre be lehessen költözni. Ezzel ellenben a SIP házak ennek a töredéke alatt elkészülnek, mivel a panelek előre legyártásra kerülnek. A Zetrov Invest által kivitelezett szerkezetek például az épület méretétől függően akár 1-3 hónap alatt birtokba vehetők, ráadásul kulcsrakész állapotban!

Tartós és strapabíró

Habár sokan a téglára esküsznek, ha a ház tartósságra kerül előtérbe, érdemes leszögezni, hogy a SIP panelekből az egyik legerősebb építési termék születik meg. Olyannyira, hogy akár egy generációkon átívelő megoldásban lehet részünk! A Zetrov Investnél a SIP házak például különösen masszív statikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ugyanis náluk a hagyományos OSB-3 lapok helyett, OSB-4 lapok alkotják a szerkezetet.

Költséghatékony

A SIP szerkezetek hosszú távon jóval költséghatékonyabbak lesznek. Az akár 50%-kal alacsonyabb energiaszámlák, a rövidebb építési idő és a kevesebb humán erőforrást igénylő munka ugyanis könnyen ellensúlyozhatja a kezdeti költségeket. Nem beszélve arról, hogy a SIP házak esetében nyugodtan elengedhetjük a hagyományos és igen drága építési anyagok – tégla, beton, habarcs stb. – kezét.

Sokoldalú

A SIP-panelek számos építészeti stílus és dizájn kialakításához használhatók. Emellett később is könnyen bővíthetők, így rugalmas lehetőséget jelentenek a háztulajdonosok számára. A technológia különösen alkalmas négyévszakos házak, pl. családi házak építésére, de emellett ígéretes megoldásként szolgálhatnak hétvégi nyaralók, tárolók és kisebb kereskedelmi épületek létesítésére is. A Zetrov Investnél gyakorlatilag bármilyen koncepciót meg tudnak nekünk valósítani, mind a műszaki tartalmat, mind a külcsínt tekintve.