június 23, 2024
radiatorcsere

A lakások megfelelő fűtése mindig egy meghatározó kérdés, főként a téli időszakban. A panelok esetében gyakran nehezített terepről van szó, főként a radiátorcsere esetében. Mivel egy több emeletes épületről van szó, ezért a rendszerben keringő víz leeresztése és feltöltése korántsem annyira egyszerű, mint magánházaknál, már csak a vízmennyiség miatt sem. Szerencsére a nyári időszakban gyakran van néhány hetes, vagy olykor egy teljes hónapos periódus, amikor a régi radiátor cseréje gond nélkül elvégezhető. Érdemes erre külön figyelni és időben cselekedni, mert bár van lehetőség utólagos szerelésekre is, de ilyenkor az külön költséggel jár, amit a szolgáltató ki fog számlázni. Amennyiben tehát az elhatározás és az időpont is megvan, akkor már csak cselekedni kell.

Mire érdemes figyelni a radiátorcsere esetén?

Az egyik legfontosabb, feltétel, ami jó, ha teljesül a radiátorcsere alkalmával az nem más, mint a méretbeli tökéletes egyezés. Ilyenkor a folyamat jóval egyszerűbb, mert nem kell külön vezetékszakaszokat pluszban behelyezni, elég mindössze leszerelni a régi egységet és jöhet helyére az új. Ilyen helyzetben csak a tartószerkezeteket kell felfúrni és a régi radiátor cseréje egyszerűen kivitelezhető. Ellenben, amikor már a vezetékek módosítására van szükség, akkor az nagyobb költséget feltételez, akárcsak az átkötők beépítését. Ezen esetekben vissza kell vágni a régi csöveket és azokba menetet képezve egy új szakaszt beilleszteni. Az eredetileg kiépített fűtési hálózat konstrukció határozza meg hogy egy plusz stang beépítése előnyösnek mutatkozik-e.

Radiátorcsere átkötő beépítéssel

Sajnos megesik, hogy a régi megoldások kivitelezői nem annyira a praktikum, inkább az egyszerűség hívei voltak, ezért nincs külön felmenő és lemenő ága a meleg, illetve hideg folyadéknak. Ilyenkor egyszerűen bevezetik a meleg vizet a legfelső emeleti fűtőtestbe és az elkezd lefelé áramolni, gyakran fennakadásokkal. Ezen esetekben egy átkötő közbeiktatása a régi radiátor cseréje alkalmával sok kellemetlenséget előzhet meg. A professzionális kivitelezés itt elengedhetetlen. Az áthidalt részben gond nélkül tud áramolni a forró folyadék, így szabályozhatóvá válik a fűtés intenzitása, elkerülve ezzel az energiapazarlást. A radiátorcsere során viszont mindig figyelni kell a megfelelő alapanyagok használatára.

Régi radiátor cseréje ötrétegű vagy szénacél csövekkel

A radiátorcsere általában nem olcsó mulatság, de ha valahol, akkor itt biztosan nem éri meg spórolni. A legtöbb esetben szükség plusz vezetékek közbeiktatására. Eldöntheti, hogy olcsóbb ötrétegű, műanyag csövekkel végezteti el ezt a munkát, vagy inkább szánacél vezetékeket választ. A presszes idomok mindkét esetben adottak, de a szénacél csövek sokkal ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben. Egyedi, fémesen csillogó külsejük, igazán jó látványt nyújt és a technológiai összeférhetetlenség is kizárt. A radiátorcsere során nagyon könnyen és gyorsan lehet ezen termékkel dolgozni, ami olyan előny, amit érdemes kihasználni, még a magasabb költségek ellenére is. Döntsön ezért megfontoltan!