július 20, 2024
nyugdíjas kalkulál

Akár saját magunkról, vagy épp egy hozzátartozónkról is van szó, érdemes szem előtt tartani, hogy nyugdíjas bankszámla nyitás esetében számtalan kedvezményt vehetünk igénybe. Napjainkban a szakértők kiemelt hangsúlyt fektetnek az időkori öngondoskodás fontosságára, lévén megfelelő takarékoskodás nélkül komoly problémát okozhat megszokott keresetünk kiesése. Ennek legfontosabb oka hazánk társadalombiztosítási rendszerében keresendő. A felosztó-kirovó szisztéma a demográfiai változások miatt egyre fenntarthatatlanabb, így ahhoz, hogy ne kelljen egy jelentős életszínvonal eséssel szembenéznünk, még az aktív éveink alatt gondoskodnunk kell kellő mértékű megtakarításról.

Szerencsére erre megannyi eszköz a rendelkezésre áll már, épp emiatt nagyon alapos körültekintést igényel a döntésünk meghozatala. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, miszerint nyugalmazottként gyakorta nagyon is megéri alaposan áttekinteni a banki megoldásainkat, időnként ugyanis specializált kedvezmények érhetők el idősebb korban. Nyugdíjas bankszámla nyitásnál a nyugdíjbiztosítás kérdését is érdemes érinteni. Tudniillik sokszor egyáltalán nem mindegy, mekkora összeg érkezik a nevünkre, ráadásul az is kardinális kérdés, hogy azzal pontosan mit is szeretnénk kezdeni.

Milyen szempontok szerint válasszunk?

Nyugdíjas bankszámla nyitás esetében ugyanazzal a dilemmával szembesülhetünk, mint ami a legtöbb pénzügyi döntés kapcsán is megnehezíti dolgunkat. Nevezetesen az, hogy rengeteg szolgáltató kínál különféle csomagokat, melyek közül nem könnyű megtalálni a legideálisabbat. Noha léteznek eszközök a gyors összehasonlításra, biztos sikerre csak az vezethet, ha a személyes preferenciáinkhoz leginkább illő konstrukció mellett tesszük le végül a voksunkat. Idősebbek esetében ennek vizsgálata hasonlóan történik, mint amikor pályakezdőként, vagy diákként választunk folyószámlát. A nyugdíjas bankszámla nyitás során ugyanis azt kell górcső alá venni, pontosan milyen szolgáltatásokra is van igényünk, illetve milyen módon kezeljük pénzügyeinket. Amennyiben a vásárlásokat, illetve a különféle befizetéseket főképp készpénzzel rendezzük, érdemes egy olyan megoldás mellett határozni, ahol nincs szükség egyéb díjtételek megfizetésére. Ellenben ha zömében bankkártyával fizetünk, akkor ennek megfelelő szolgáltatást kell keresnünk.

Nyugdíjas bankszámla nyitás – kérjünk szakértői segítséget

Ez persze korántsem olyan egyszerű a gyakorlatban, lévén a kínálat hatalmas. Ugyanakkor, ha azt nézzük, miszerint egyes csomagok közt akár több ezer forintos különbségek is lehetnek, máris egyértelművé válik, miért kell erre a kérdésre olyan nagy hangsúlyt fektetünk. Ahhoz, hogy teljesen átlássuk a lehetőségeinket, nagyon alapos informálódásra van szükség, ám ez laikusként még így is embert próbáló feladat lehet. Egy nyugdíjas bankszámla nyitás kapcsán nem csak a főbb kondíciókkal kell tisztában lennünk, de az apró betűs részek ismerete is elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy biztosan a legkézenfekvőbb konstrukció mellett határozzunk, érdemes lehet hozzáértő segítségét kérni. Egy független pénzügyi szakértő a több évtizedes tapasztalatának köszönhetően ugyanis könnyedén megtalálja azt a megoldást, amivel maradéktalanul elégedett leszünk majd. A Biztos Döntés bankszámla kalkulátora is sokat segíthet a döntésben. A precíz összehasonlításnak hála jól kitűnnek az egyes csomagok előnyei, illetve a díjtételekben tapasztalható különbségek is. Azt azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy bár csábító lehet a legolcsóbb csomag mellett letenni voksunkat, ez nem mindig vezet eredményre.

Ne feledjük el: ez egyben egy kényelmi szolgáltatás is

Tudniillik egy körültekintéssel megválasztott nyugdíjas bankszámla a komfort szempontjából is kardinális jelentőséggel bírhat. A különféle kiegészítő opciók ugyanis nem csupán a pénzhasználatot és a számlák befizetéseit könnyíthetik meg, de olyan biztonságot is adhatnak, ami idős korban komoly befolyással bírhat. Arról nem is szólva, miszerint az interneten elérhető mobil bankolás lehetővé teszi, hogy szükség esetén akár a lakásból se kelljen kilépni. Pár kattintás segítségével minden pénzmozgás elintézhető az otthon kényelméből, ez pedig például egy komolyabb betegség bekövetkeztekor óriási segítséget jelenthet. Nyugdíjas bankszámla nyitás kapcsán tehát ezeket a tényezőket is ajánlatos számításba venni. Természetesen emellett azt is tekintetbe kell venni, hogy egyes szolgáltatóknál milyen kedvezményes ajánlatok érhetők el és ezek milyen feltételekkel vehetők igénybe. Nem ritkák az időszakos akciók sem, illetve bizonyos pénzintézeteknél magasabb nyugellátás esetén további engedményekre lehetünk jogosultak. Jól látszik tehát, hogy nyugdíjas bankszámla nyitás előtt jó néhány szempontot vizsgálnunk kell. Szükség esetén bátran kérjünk ehhez szakértői segítséget, hiszen csak így garantált, hogy döntésünkkel hosszú távon is maradéktalanul elégedettek leszünk majd.