július 20, 2024
napelem

A napelemek igen magas kezdeti költséggel járhatnak, ezért minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy a legjobb napelemet vásároljuk-e meg. A legjobb napelem kiválasztásakor a hatékonyságra kell nagyon odafigyelni.

Mit jelent pontosan egy napelem hatékonysága?

A hatékonyságot százalékban fejezik ki, így ez segítséget nyújthat akkor, amikor a napelem kiválasztására kerül sor. A hatékonyságot nagyban befolyásolja maga a napelem, a tető elhelyezkedése és kialakítása. Ha egy napelem 30%-os hatásfokkal rendelkezik, akkor az azt jelenti, hogy a napenergia 30%-át tudja majd hasznosítani, azaz villamos energiává alakítani. Kiválasztáskor érdemes ezt az értéket megtekinteni minden egyes panel esetében. Viszont azt sem árt mérlegelni, hogy otthonunknak pontosan mekkora energiaellátásra van szüksége. Ha nem igénylünk annyi energiát, akkor nyugodtan választhatunk egy olcsóbb és kisebb hatékonyságú panelt. Szintén választhatjuk a kisebb hatásfokú panelt abban az esetben is, ha nem egy családi ház energiaellátását szeretnénk megoldani napelemekkel, hanem csak egy kisebb épületét. Nem véletlenül, az egyik legfontosabb kérdés sok háztartás és gyár számára manapság, hogy milyen napelem panelt vegyenek.

Milyen napelem típusok közül érdemes választani?

A Sharp a napelem panelekkel az elsők között lépett piacra, így már körülbelül 60 éve van a piacon minőségi napelemeivel. A Risen 1986 óta kínálja termékeit. A cég nem csak napelem paneleket, hanem cellákat is kínál. A világ vezető napelem gyártói közé sorolt cég prémium kategóriás napelemeket gyárt. Az AEG márkát talán többen is ismerik, hiszen számtalan háztartásban használatos készüléket gyártanak a napelemek mellett. Az AEG a háztartási gépek és a napelem panelek mellett, épületfűtéshez kapcsolódó termékeket, gépjármű motorokat és mozdonyokat is gyárt. A világszerte elismert márka az elsők között lépett piacra napelemeivel. A Longi 2000 óta működik és 2017-ben tűnt fel a megújuló energiák piacán. Nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, így a technológiát folyamatosan korszerűsíti. Bátran válasszunk termékei közül! A kínai Trina napelem gyártó cég elsőként alkalmazta a fotovoltaikus technológiát. Az 1997-ben megalakult cég folyamatosan tartja a termékek minőségét és éveken keresztül vezette a napelem gyártó cégek listáját. Biztosan nem hozunk rossz döntést, ha emellett a márka mellett tesszük le voksunkat.

Melyek a leghatékonyabb napelemek?

A hatásfok általában attól függ, hogy milyen napelemet választunk. Jelenleg a leghatékonyabbak a monokristályos napelemek. A vékonyrétegű és a polikristályos napelemek azoknál az otthonoknál ajánlottak, ahol nagyobb a tetőfelület, esetleg korlátozott az energia igényünk. A napelemek hatékonyságát nagyban befolyásolják a környezeti tényezők, mint például az időjárás, a hőmérséklet, az árnyékolás, a szennyeződések, az orientációs és a szög.