június 23, 2024

Hagyományos szigetelési módszerekkel már szinte kivétel nélkül találkozhattunk, a jól ismert hungarocell mellett azonban létezik egy olyan megoldás, ami egyszerűbben, gyorsabban és illesztések nélkül is kivitelezhető: ez pedig a purhab szigetelés! A modern hőszigetelési megoldások úttörőjeként lássuk mire képes házon kívül és belül.

Mire képes a purhab szigetelés?

Hőszigetelések esetén a legfontosabb mértékegység a hőveszteségi mutató, vagyis a W/(m2K), melynek lényege, hogy adott anyag vagy konstrukció mekkora hőveszteséggel rendelkezik. Mivel ez egy negatív mérőszám, így az az ideális, ha minél kisebb ez a szám. Purhab esetén mindössze 0.0203 W/(m2K) ez az érték 10 cm-es vastagságnál, így az összes közül a legideálisabb anyag.

Környezetkímélőbb és költséghatékonyabb megoldás révén sok otthon külső-belső szigetelésének választották már, környezetbarát mivolta pedig abban mérhető, hogy a szórt purhab kivitelezése során nem keletkezik szálló hulladék (ellenben például a hungarocell vágásánál ez megfigyelhető).

Kiváló szigetelő tulajdonsága nem csak az optimális hőmérséklet megtartására terjed ki, hanem vízszigetelésként működve megóvja az épület szerkezetét a nedvességtől és penészképződéstől, illetve hangszigetelő funkcióval is bír, így a környezet zaja kevésbé szűrődik be.

Hagyományos hőszigetelés vs purhab szigetelés

Sokan az EPS lapokra és a hungarocell táblákra esküsznek, ha hőszigetelésről van szó, azonban hasonlítsuk össze őket a szórt purhabbal a kíváncsiság kedvéért.

  • Míg a hagyományos lapokat szorosan és precízen kell egymáshoz illeszteni, hogy tökéletesen szigeteljenek, addig a purhab szórása mindig egyenletesen történik, nem keletkeznek rések.
  • A tradicionális hőszigetelés vastagsága megközelítheti a 20-30 cm-t is, ezzel jelentős területeket elnyelve a térből, addig a purhab számára elegendő 10 cm-es vastagság is a maximális hatékonyság eléréséhez. Ez utóbbi alkalmazásával elkerülhető a hőhidak képződése.
  • Nincs másik olyan hőszigetelő anyag, amelynek hővesztesége olyan alacsony lenne, mint a purhab esetében (0.0203 W/(m2K)).
  • Mivel a hagyományos szigetelőanyagok szilárd halmazállapotban, táblák formájában érkeznek, minden esetben méretre kell vágni őket, hogy illeszkedjenek a felületre. Ez nem csupán időigényes, hanem rengeteg hulladékkal is jár, valamint a nehezebben hozzáférhető helyeken problémásabb az kialakításuk. A purhab szigetelés szó szerint hab formában kerül fel a falakra, könnyedén szórható bármilyen felületre nagy mennyiségű szemét keletkezése nélkül. Zártcellás formája kiválóan használható kültéren, míg nyíltcellás változata a belterekhez lett kifejlesztve.

A Pur-Centrum 15 év garanciát is vállal az általuk elvégzett munkákra, ezzel is bizonyítva a purhab szigetelés tartósságát és ellenállóságát hosszú évek elteltével is! Emellett az ország egész területén biztosítanak kiszállást, így nem csupán vállalati, hanem lakossági ügyfelek számára is könnyen elérhető szolgáltatást nyújtanak.