április 13, 2024

A darazsak jelenléte és száma egy adott évben számos tényezőtől függ, melyek nagy mértékben befolyásolják populációjukat és viselkedésüket. Ezek a tényezők lehetnek emberi, természeti és környezeti eredetűek és együttesen hatnak a darazsak életciklusára és reprodukciójára. Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk, hogy mi befolyásolja a darazsak számát egy adott évben, ebből következtethetünk a várható fővárosi darázsinvázió mértékére is.

Időjárás

Az időjárási feltételek, mint például a hőmérséklet, a csapadék és a napsütéses órák száma jelentős befolyással vannak minden élőlény életére és tevékenységére. Gondolom tapasztaltad már, hogy a tavasz beköszöntével, szép napsütéses napokon megjelennek a méhek és a darazsak a szabadban. A melegebb időjárás kedvező a darazsak számára is, mivel elősegíti életműködésüket és szaporodásukat. Azonban a túlzottan magas hőmérséklet negatív hatással van rájuk.

Spanyol kutatók vizsgálták, hogy a globális felmelegedés következtében a különböző darázsfajok mérete folyamatosan csökkent. Ez annak tudható be, hogy a nagy melegben a darazsak teljes átalakulása nagyon hamar végbemegy, emiatt kisebb méretűek lesznek. Szárnyuk a testüknél is gyorsabban rövidülnek, így egyre nehezebben tudnak repülni. Hosszú távon a felmelegedés egyértelműen negatív hatással van a beporzó rovarokra.

A túlzott csapadék vagy nedvesség nem kedvező a darazsak számára. Az esős időjárás megzavarja vadászatukat, ami megnehezíti számukra az élelemszerzést. Emellett nedves környezetben a darázsfészkek is sérülékenyebbé válnak, ami csökkenti túlélési arányukat.

A napsütéses órák és a megfelelő fényviszonyok fontosak a darazsak tájékozódásához. A hirtelen felhősödés vagy sötétedés befolyásolja viselkedésüket.

Bár napjainkban nem jellemzőek a hűvös nyarak, alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok mellett a darazsak száma is kevesebb. A tél tizedelné meg számukat, azonban igazán kemény telekben az elmúlt években nem volt részünk Magyarországon. Az idei téli időjárásból kiindulva tehát várható a nagy számban megjelenő darázspopuláció 2024 nyarán is.

Élelmiszerforrások

Az élelmiszerforrások elérhetősége is jelentős hatással vannak a környezetünkben megjelenő darazsakra. Táplálékforrásuk változatos, nagy részük rovarokat fogyaszt, melyekre vadásznak. Ezeknek a forrásoknak a hiánya vagy csökkenése a populáció számában is megmutatkozik.

Az élelmiszeripari létesítmények, éttermek és háztartások által hátrahagyott élelmiszerhulladékok, valamint a kertekben szabadon hagyott ételek és italok vonzzák a darazsakat. E források megléte és bősége elegendő okot ad jelenlétükre.

A virágzó növények és méhlegelők elérhetősége fontos a darazsak életében. A virágok pollenje és nektárja fontos táplálékforrás számukra. Ezen területek mérete és eloszlása szintén befolyásolja megjelenésüket.

Egybefüggő vízfelületek közelében rendszeresen megfigyelhetők. A több napon át tartó hőhullámok idején a megszokottnál messzebb is kirepülnek fészkükből folyadékot keresni.

A darazsak ellenségei

Az állatvilágban minden fajnak megvan a maga ellensége, ahogy a darazsaké is. Madarak, rovarok és egyes kistestű ragadozók szíves fogyasztják őket táplálékként, ebből kifolyólag ott, ahol a természet megoldja irtásuk kérdését, nem kell félni hatalmas inváziótól. Városi környezetben sajnos nem beszélhetünk természetes szelektálásról.

Fészkelőhelyek elérhetősége

A darazsak száma a különböző rejtekhelyek elérhetőségétől is függ. A fészek építéséhez megfelelő pontok, mint például üregek a talajban, faodvak, rések a széldeszkánál, „szellős” tetőszerkezet megléte mind-mind vonzó számukra. Ezek mind-mind biztonságos rejtekhelyet jelentenek számukra és tökéletesek utódaik neveléséhez. A leírtak minimalizálásával elérhető, hogy a közeledben ne okozzanak kellemetlenséget.

Összességében a darazsak száma egy adott évben sok tényezőtől függ, amelyek együttesen hatnak a populációjukra. A természeti és emberi tényezők változatossága és komplexitása miatt a darazsak számát nehéz pontosan előre jelezni. Fontos azonban ismerni ezeket a tényezőket, hogy jobban megértsük és hatékonyabban kezeljük a darazsak jelenlétét és szabályozását környezetünkben.

Mit tehetünk a darázsinvázó elkerülésének érdekében?

Megelőzéssel sokat segíthetsz a helyzeten, viszont időben kell cselekedned. A darázscsapdák kihelyezése történjen meg a meleg napok beköszöntével, tudniillik, ha időben elcsíped a királynőt, a fészek építésének folyamata megszakad.

Használj természetes oldatokat a potenciális fészkelőhelyek kezelésére, melyeket egyszerűen permetezz le ezekkel a szerekkel.

Az otthonod rendszeres karbantartásával is védekezhetsz például kerted rendszeres gondozásával, az épületek műszaki hiányosságainak javításával.

Tartsd tisztán, hulladékmentesen környezeted, nagyobb nyitott vízfelületek mellet helyezz el csapdákat.

Mi a teendő, ha darázsfészket találsz?

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudnod kell különbséget tenni egy fészek és egy raj között.

Előfordul, hogy a darázsirtás Budapesten és Pest megyében lakó megrendelők esetében nem mindig kivitelezhető. Ennek oka, hogy a fészek nem található, vagy mire kiérnek a szakemberek, a darazsaknak hűlt helye.

Nem szabad összekeverni a tikkasztó melegben árnyékot kereső rajt vagy egy orgonabokrot megszálló kolóniát egy darázsfészekkel. Ilyen és ehhez hasonló helyzetekben maradj higgadt és figyeld meg kellő távolságból a rovarok mozgását. Legkésőbb naplementekor vissza fognak repülni fészkükbe, ilyenkor ki tudod deríteni annak helyét, ha az a közeledben van. Fontos tudnod, hogy csak akkor irthatók, ha megvan a fészek pontos helye.

Amennyiben nem vagy biztos a dolgodban, hívj szakembert, kérj tanácsot a látottak elmondása alapján.