június 23, 2024

A nyár a kertben töltött időről szól, legyen szó kertészkedésről, pihenésről vagy baráti összejövetelekről. A kényelmes és stílusos kerti bútorok hozzájárulhatnak a kellemes hangulathoz, de sajnos a minőségi darabok meglehetősen drágák lehetnek.

Szerencsére a barkácsolás szerelmesei számára remek alternatívát kínál a raklapból vagy rönkből készült bútorok készítése. Ha már egyébként is barkácsolsz, valószínűleg a szükséges eszközeid is megvannak. Ha mégsem, érdemes lehet beszerezned néhány megbízható szerszámot, mint amilyenek a Makita elektromos vagy akkus eszközei, és kezdődhet a móka!  

  

Deszkabútorok: 

A deszkából készült bútorok elkészítése a legegyszerűbb és legkevésbé időigényes megoldás. A barkácsáruházakban kapható fenyődeszkákból akár kezdők is könnyedén készíthetnek egy-egy praktikus padot vagy asztalt. A lényeg a megfelelő méret és vastagság kiválasztása, valamint a stabil szerkezet kialakítása. A felületkezeléshez választhatsz festéket, lakkot vagy pácot, a kívánt stílustól függően. 

  

Raklapbútorok: 

A raklapbútorok igazi klasszikusnak számítanak a DIY kerti bútorok terén. A raklapok olcsón beszerezhetők, és viszonylag könnyen szétszedhetők, csiszolhatók és újrafelhasználhatók. Készülhet belőlük egyszerű pad, asztal, de akár kanapé, polc vagy komposztáló is. A raklapokból készült bútorok rusztikus varázst kölcsönöznek a kertnek, és tökéletesen illeszkednek a modern vagy a vintage stílusú kertekbe is. A végső stílust a felületkezelés és a kiegészítők határozzák meg.  

  

Rönkbútorok: 

A rönkbútorok a legigazibb természetes, rusztikus hangulatot varázsolják a kertbe. Rendkívül masszívak és időtállóak, megfelelő ápolás mellett akár évtizedekig is kitarthatnak. Ha van a kertedben kivágásra ítélt fa, vagy jó áron jutsz hozzá megfelelő rönkökhöz, érdemes lehet kipróbálnod a rönkbútor készítést. Fontos azonban, hogy a rönkök a kérgezést követően megfelelően kiszáradjanak, mielőtt felhasználod őket, ellenkező esetben vetemedhetnek, repedhetnek. Ez akár hónapokba is telhet.  Ne felejtsd el a kész bútorokat alaposan lekezelni vizes bázisú gombaölővel, majd ezt követően lazúrozhatod őket.  

  

Tippek a sikerhez: 

  • Tervezés: Mielőtt elkezdenéd a munkát, gondold át, hogy milyen bútort szeretnél készíteni, és hova fogod elhelyezni a kertben. Készíts skiccet vagy rajzot a bútorról, és határozd meg a szükséges anyagok mennyiségét. 
  • Anyagválasztás: Válassz jó minőségű faanyagot, legyen szó deszkáról, raklapfáról vagy rönkökről. Győződj meg róla, hogy az anyag száraz és penészmentes. 
  • Szerszámok: A barkácsoláshoz szükséged lesz alapvető szerszámokra, mint fűrész, kalapács, csavarhúzó, csiszolópapír, mérőszalag és vízmérték. Ezek egy részét kiválthatja egy jó minőségű multifunkciós készülék, ami felgyorsítja a munkát. Amennyiben a rönkfa korábban a kert lakója volt, egy Makita láncfűrész segíthet a kivágásban, gallyazásban.  
  • Biztonság: A barkácsolás során mindig ügyelj a biztonságra. Viselj védőkesztyűt és védőszemüveget, és óvatosan bánj a szerszámokkal. 

 

Reméljük, hogy kedvet kaptál a kerti bútor készítéshez, hiszen így igazán egyedi, személyre szabott környezetben pihenhetsz majd a nyári estéken!