július 20, 2024
zseblámpa

A zseblámpa egy hordozható világítóeszköz és igen széles körben használhatjuk a magánéletünkben, illetve a munkánk során is. Ezek a hordozható lámpák a kis mérettől a nagyobb méretig beszerezhetők és fontos szerepet töltenek be a túrázások vagy kempingezések során, esetleg építkezéseknél, ahol nincsen biztosítva a megfelelő fényviszony.

Milyen típusai vannak a zseblámpának?

A zseblámpákat általában AAA-s vagy AA-s elemmel működtethetjük, vagy USB kábelről tölthetjük. Működés szerint megkülönböztetünk kapcsolóval rendelkező és érintésre világító lámpákat. Funkció szerint is meg lehet különböztetni a lámpákat, hiszen vannak kézben tarhatóak és fejen hordhatók, amelyeket már fejlámpának neveznek. A fejlámpákat általában barlangászok használják, illetve a kerékpárosok vagy a futók, valamint az építkezési területeken dolgozók.

Milyen biztonsági előírásokat tartsunk be használatukkor?

Ha hosszabb útra készülődünk akkor mindig ellenőrizzük le az elemeket és készítsünk be pótelemeket is. Ügyeljünk oda, hogy a lámpát ne ejtsük le, mert akkor tönkre mehet. Ha nem vízálló a lámpánk akkor tilos, hogy vízbe érjen, illetve túl párás helyen sem használhatjuk. Minden esetben gondoskodjuk a biztonságos elhelyezéséről, hogy utazás közben se sérüljön meg.

Hol vásárolhatunk zseblámpát?

Bármelyik szaküzletben lehet lámpákat vásárolni személyesen, de ma már arra is lehetőségünk nyílik, hogy egy webáruházból szerezzük be, tehát ebben is tudnak a segíteni az olyan webshopok, mint például a Profibarkács világítástechnikai webáruháza.

Nézzünk meg néhány zseblámpát részletesebben is a webáruház kínálatából

A LED-es világítással rendelkező YATO zseblámpa teljesítménye 3W, akkumulátorról AA elemekkel üzemeltethető, de ez nem tartozéka a lámpának. Az elemekről nekünk kell gondoskodnunk. A 100×25 mm lámpa praktikus alumínium házzal és csúszásmentes markolattal rendelkezik. A költségkímélő világítást a 3 világítási mód teszi lehetővé, hiszen alap, gazdaságos és SOS jelzés módban használhatjuk. A csuklópántja állítható, így bármilyen nagyságú kézfejre tökéletesen illeszthető. A NEO zseblámpa már egy modernebb változat, hiszen USB-ről tölthető és OSRAM P9 LED izzóval működtethető.

A zseblámpák mellett térjünk ki a fejlámpákra is, hiszen ezek is igen praktikusak bizonyos helyzetekben

Az építkezéseken is gyakorta használt fejlámpák közül érdemes kiemelni az Extol Led típust, amely infravörös szenzorjának köszönhetően a mozgásra ki- és bekapcsol. Ennek a lámpának a várható élettartama körülbelül 100 000 óra és teljes töltöttséggel mintegy 4-10 óra közötti működési időt biztosít. Beépített Li-ion akkumulátora nem cserélhető és akár számítógéppel is tölthető USB töltőkábel segítségével. Arra figyeljünk, hogy a fejlámpa nem vízálló, így elsősorban sportoláshoz, valamint kirándulásokhoz, esetleg építkezéseken használjuk. Ennél a modellnél valamivel olcsóbb a YATO fejlámpa, ami állítható fókusszal is rendelkezik. A 3W teljesítményű lámpa 3 darab 1,5 Voltos AAA elemmel működik és vízálló.