április 13, 2024
mosás

Egy tipikus családban évente átlagosan 200 alkalommal indul el a mosógép, így bátran kijelenthető, hogy ez a készülék egymaga kiteszi a főbb háztartási berendezések energiafogyasztásának nagy részét. Néhány ésszerű mosási tippel azonban akár le is felezhetjük a költségeket, miközben a ruháink ragyogóan tiszták és illatosak maradnak. Mutatjuk a tippeket!

Teljes töltettel indítsuk el a mosógépet

Egy félig tele mosógép felér egy energiapazarlással. A készüléknek ugyanis mindegy, hogy színültig töltjük a dobot vagy csak két pár zoknit dobunk bele, ugyanannyi vizet-és áramot fog elhasználni. A mosógép pedig akkor van optimálisan megtöltve, ha még marad egy kézfejnyi hely a dob tetején. Ha ez gyakorta elkerülhetetlen, akkor érdemes olyan készüléket választani, ami még egy kisebb töltethez is igazodni tud. A legtöbb Miele mosógép rendelkezik például mennyiségi automatikával, ami azt jelenti, hogy a készülék leméri az aktuális töltet súlyát és csak annyi vizet és áramot használ el, ami ehhez feltétlenül szükséges. De akár támaszkodhatunk a Miele mosógép SingleWash mosóprogramjára is, amelynek segítségével a készülék max. 1kg töltetig be tudja állítani nekünk az optimális mosási időt és a víz-és áramfelhasználást.

Alacsonyabb hőmérsékleten mossunk

Általános szabály, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten mosunk, annál kevesebb energiát használ el a készülék. Például, ha a szokásos 40 fok helyett 30 fokon indítjuk el a gépet, akkor mosási ciklusonként jelentős megtakarításra tehetünk szert, hiszen az energiafogyasztás körülbelül 75%-a víz felmelegítésére megy el. Ne féljünk azonban attól, hogy emiatt foltosak maradnak a ruhák. A mai modern készülékek már jobb tisztítóprogramokat kínálnak, így a mosószerek alacsonyabb hőmérsékleten is képesek kifejteni hatásukat. Egy Miele mosógép például rendelkezik folt opcióval, így nem csak, hogy 23 féle folt típus közül választhatunk, de ruháink még alacsony hőfokon is ragyogóan tiszták lesznek.

Ha nem muszáj, még ne mossuk ki

Olykor hajlamosak vagyunk még a szinte tiszta ruhákat is beledobni a szennyesbe, mondván, hogy már volt rajtunk egyszer vagy csak nem érezzük rajtuk a mindent átható öblítő szagot. Ezzel viszont egy újabb adag mosást kell indítani. Ha tehetjük, akkor igyekezzünk tényleg csak azokat a textíliákat kimosni, amik valóban koszosak, pecsétesek vagy kellemetlen illatúak. Az utóbbi problémára gyógyír lehet egy olyan „mosóprogram” is, ami csak felfrissíti az egyébként nem szennyezett ruhákat. A Miele mosógép SteamCare felfrissítés programjával például felesleges mosás nélkül kölcsönözhetünk újra kellemes illatot a ruháknak.

Optimális mosószer-adagolás

Páran most furcsán nézhetnek, hogy a mosószer-adagolás hogy kapcsolódik a fogyasztáshoz, de nagyon is hatással lehet rá.  A túladagolás ugyanis a készülék energiahatékonyságát is befolyásolhatja. Például megnöveli a gép munkáját, csökkenti a mosási teljesítményt, és összességében többet kell majd költenünk új ruhákra is, hiszen a többlet mosószer a textíliák idő előtti károsodásához vezet. Ha nincs kedvünk matekozni, akkor jó hír, hogy léteznek már olyan készülékek is, amik mindent kiokoskodnak helyettünk. A Miele mosógép beépített TwinDos® rendszere például mindig az aktuális töltetmennyiséghez és mosóprogramhoz igazítja a mosószer-adagolást, jelentősen lecsökkentve a fent említett problémák kockázatát.