június 23, 2024
Így érdemes mosógépet választani

Egy háztartás alapvető kelléke a mosógép, ami nélkül nem lesznek tiszták sem a ruhák, sem az ágynemű, de még a törölközők, valamint a szőnyegek sem. Már csak az a kérdés, hogy amikor új eszközre van szükség otthon, akkor vajon mit érdemes figyelembe venni.

Ahogy minden, úgy ennek technológiája is rohamosan fejlődik, így ami 4-5 évvel ezelőtt modernnek számított, az ma már közel sem annyira éri meg az árát. Érdemes tehát az alábbi tippeket és trükköket átolvasni, hátha egyszerűbb lesz a döntés.

Mire figyeljünk?

Mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy vajon a mostani technológiák közül melyik ára érné meg a legjobban. Az onlineMárkaboltok mosógépei között rengeteg olyat találni, amelyben számtalan program közül válogathatunk. De nem minden a tudás, hiszen hiába egy jó mosógép, ha az nem elég nagy, nem fér bele elég töltet, ráadásul még sokat is fogyaszt. Míg pár évvel ezelőtt elég volt 5-6 évente készüléket venni, addig ma már sokkal gyorsabban nőnek az igények, az alkatrészek sem minden esetben szerezhetőek be utólag, így maradt az új vásárlása.

Az első és talán legfontosabb, hogy mekkora a család. Sok szempont alapján dönthetünk, de a leglényegesebb a berendezés mérete, valamint annak kialakítása. Sokszor csak a kiszállítás után derül ki, hogy a gép nem fér be a fürdőszobába, nem lehet kinyitni az ajtaját, jobb lett volna egy felültöltős modell. Mielőtt tehát megvesszük az újat, mérjük le pontosan, hogy hova akarjuk tenni, gondoljuk át alaposan, hogy hosszú távon hol fér el legjobban.

A töltet kérdése

Bizony, a másik lényeges pont, hogy mennyi ruhát képes egyszerre kimosni a gép. Az is befolyásolhatja a dolgot, hogy mennyire rendszeresen használjuk. Egy nagyobb család esetében nem mindegy, hogy csak hétvégente megy 3-4 alkalommal, vagy szinte naponta be kell indítani. A mosógép használatát minden esetben az egyéni igények határozzák meg. Mérlegelni kell tehát, hogy egy túl kicsi mosógépet akarunk sokszor használni, esetleg jobb lenne, ha tudna akár nagyobb mennyiséget is egyszerre tisztítani.

Egy kétfős háztartás esetében azonban cseppet sem szükséges egy hatalmas eszköz, ami akár 11 kg-ot is elbír, hiszen gazdaságtalan lesz, tekintve, hogy sosem pakoljuk tele. Ahogy egy egyedülállónak is szükségtelen egy ekkora kapacitás, nagycsaládosnak pedig nem elég az 5 kg-os töltet. 1 főre átlagosan 3-4,5 kg ruhával lehet számolni, míg egy kétgyermekes családnál minimum 5-6 kg-mal. 

Energiafogyasztás

Utolsó tippünk, hogy mindenki nézze meg alaposan a szerkezet energiafelhasználását. A takarékos mosógép kiválasztásakor az első legyen, hogy figyeljük meg, mennyi vízre és áramra van szüksége a gépnek ahhoz, hogy megtisztítson egy-egy adag ruhát. Minden készüléket energiaosztályba sorolnak be aszerint, hogy mennyi vizet és energiát emészt fel. Az osztályzás A-tól G-ig terjed, a legjobb az A+++, a legrosszabb pedig a G. Minél jobb a besorolása, annál gazdaságosabban mossa ki a ruhákat, kíméli a környezetet, és redukálja az áramszámlát.