április 13, 2024
paramentesito

A páratartalom a vízgőz mennyisége alapján határozható meg, és a kültéri-beltéri hőmérséklet közötti különbségtől függ a mértéke. Télen vagy amikor főzünk, fürdünk, az jelentősebb páralecsapódással jár.

Bár a legtöbbször azt hallani, hogy az ideális páratartalom 40-60% közötti, nehéz pontosan meghatározni, hogy mi az általánosan jónak mondható. Befolyásolja az életkorunk: más optimális egy kisgyermeknek és megint más egy nagyszülőnek. Hatással van rá a helyiségek mérete, típusa és még a hőmérséklete is. Ugyanakkor az sem elhanyagolandó, hogy milyen személyre szabott preferenciáink vannak. Lehet, ami másnak tökéletes, nekünk kevésbé komfortos. 

Hogyan tartható az ideális páratartalom?

Az biztos, hogy az sem jó, ha túlságosan lecsökken a páratartalom, és az sem, ha megnövekszik. Előbbi nyálkahártya-szárazságot okozhat, utóbbi allergizálhat, és akár penész kialakulásához vezethet. Ha szeretné ezt megelőzni, érdemes ügyelni a megfelelő páraszintre. A Páramentesítő.hu termékpalettáján párásítót éppúgy talál, mint páramentesítő készüléket.

A növények, párásítók akkor segítenek, ha alacsony a pára mértéke. A szellőztetés, a lélegző festékek, a hőszigetelés és a párátlanító berendezések pedig akkor, ha túl magas a páratartalom. Ennek megállapításában segíthet egy időjárás-állomás.

Milyen legyen a hőmérséklet?

Otthonunk különböző helyiségeiben más-más az optimális hőmérséklet, ami szintén befolyásolja a pára mértékét. Jó tudni, hogy szervezetünk számára milyen hőfok megfelelő, és mi az, ami már megterhelő lehet.

  • A nappaliban 21 Celsius-fok a legmegfelelőbb.
  • Felnőttek esetében a hálószobában 18-19 fok legyen, gyermekeknél ez magasabb is lehet.
  • Arra ügyeljünk, hogy az egyes helyiségek között csak 1-2 fok eltérés alakuljon ki.

Akkor se kapcsoljuk fentebb a fűtést, ha nem annyira komfortos az alacsonyabb hőmérséklet! Inkább takarózzunk be, öltözzünk fel rétegesebben!

Hogyan válasszunk páramentesítőt?

Amikor páramentesítő vásárlásán gondolkodik, az első szempont a méret, illetve a teljesítmény legyen. Ha nagyobb kapacitású modellt választ, akkor nagyobb helyiségekben is gyorsan és hatékonyan tud párátlanítani.

A zajszint sem elhanyagolandó. Vannak, akiket éjszaka kifejezetten zavar egy hangosan működő készülék. Ilyenkor csendesebb típusokat érdemes választani. Ha esetleg allergiás, akkor célszerű különféle, például HEPA-szűrővel ellátott berendezést vásárolni. 

Léteznek egyszerűbb páramentesítők és wifis, okosmodellek. Ez utóbbiak előnye, hogy távvezérléssel is működtethetők, és könnyen beállítható velük az optimális páratartalom. Válassza az alaptípusokat, ha csak egy gyors párátlanításra van szükség! De ha rendszeres, szinte állandó használatban gondolkodik, és fontos az automata működés, akkor az intelligens készülékek lesznek megfelelőek.