július 20, 2024
bútorszövet választás tippek

A kárpitanyag kiválasztásakor figyelemmel kell lennie annak tartósságára, tisztíthatóságára, valamint a szennyeződéssel és a fakulással szembeni ellenállóságára. Használja a kárpitos szövetekről szóló útmutatónkat, hogy megtalálja a megfelelő anyagot a projektjéhez.

A kárpitozott bútorok különböző mértékű használatot kapnak a darab típusától és helyétől függően. Bármilyen módon is használják otthonában a kárpitot, fontos, hogy a szövet jól bírja a szokásos szintű használatot. Például a csak mérsékelt igénybevételnek kitett kanapék, székek és ottománok, például a hálószobákban vagy a formálisabb helyiségekben elhelyezettek, jól meglesznek egy kevésbé tartós anyaggal. A napi erős igénybevételnek kitett darabokat, például a családi szoba kanapéját azonban kemény, tartós, szoros szövésű szövetekkel kell borítani, hogy megvédjék a foltoktól és a sérülésektől.

Bútorszövet vagy kárpitozott bútor vásárlásakor vegye figyelembe, hogy minél magasabb a szálszám, annál szorosabb szövésű a szövet, és annál jobban kopik. A szálszám a szövet négyzetcentiméterenkénti szálszámára utal. Használja ezt a természetes és szintetikus anyagokról szóló útmutatót, hogy segítsen megtalálni a legjobb kárpitos szövetet a következő bútorprojektjéhez.

Természetes bútorszövet típusok

A természetes kárpitszövetek a természetben található anyagokból szőtt anyagokra utalnak. Ide tartoznak a növényi rostok és az állati termékekből származó anyagok. Íme néhány a leggyakrabban használt természetes szövetek közül a kárpitozott bútoroknál.

Pamut: Ez a természetes szál jó ellenállást biztosít a kopással, a fakulással és a pillinggel szemben. A szennyeződéssel, a gyűrődéssel és a tűzzel szemben kevésbé ellenálló. A felületkezelések és a más szálakkal való keverés gyakran ellensúlyozza ezeket a gyengeségeket. A tartósság és a használat a szövéstől és a kivitelezéstől függ. A damasztszövések formálisak; a vászon (kacsa- és vitorlavászon) alkalmi és tartósabb.

Pamutkeverék: A pamutkeverékek a szövéstől függően strapabíró, családbarát szövetek lehetnek. A mindennapi használathoz foltálló bevonatot, például Scotchgard Fabric and Upholstery Protector-t kell alkalmazni.

Bőr: Ezt a strapabíró anyagot gyengéden porszívózni, szükség szerint nedvesen törölgetni és bőrkondicionálóval vagy nyeregszappannal tisztítani lehet.

Vászon: A vászon a legjobban a hivatalos nappalikba vagy a felnőtteknek fenntartott helyiségekbe való, mivel könnyen szennyeződik és gyűrődik. Az erős igénybevételt sem bírja el. A vászon azonban ellenáll a foltosodásnak és a fakulásnak. A szennyezett vászonkárpitot szakszerűen kell tisztítani a zsugorodás elkerülése érdekében.

Selyem: Ez a finom szövet csak felnőtt helyiségekbe, például hivatalos nappalikba alkalmas. Szennyeződés esetén szakszerűen kell tisztítani.

Vinil: Könnyen ápolható és olcsóbb, mint a bőr, a vinilszövetek ideálisak a forgalmas nappali- és étkezőszobákba. A tartósság a minőségtől függ.

Gyapjú: A gyapjú és a gyapjúkeverékek erősek és tartósak, jól ellenállnak a pillingnek, a fakulásnak, a gyűrődésnek és a szennyeződésnek. Általában a gyapjút szintetikus szálakkal keverik, hogy könnyebben tisztítható legyen, és hogy csökkentsék a nemezesedés lehetőségét, amikor a szálak addig kötődnek össze, amíg nem hasonlítanak a nemezhez. A keverékeket szükség esetén foltokban lehet tisztítani.

Szintetikus bútorszövet típusok

A szintetikus szövetek olyan mesterséges anyagok, amelyeket kémiai eljárásokkal terveztek. Ezek általában tartósabbak és olcsóbbak, mint a természetes kárpitszövetek.

Acetát: A selyem utánzataként kifejlesztett acetát ellenáll a penésznek, a pillingnek és a zsugorodásnak. A szennyeződésekkel szemben azonban csak közepes ellenállást nyújt, és hajlamos a napon kopni, gyűrődni és kifakulni. Nem jó választás olyan bútorokhoz, amelyek mindennapos, kemény igénybevételnek vannak kitéve.

Akril: Ezt a szintetikus szálat gyapjúutánzatként fejlesztették ki. Ellenáll a kopásnak, a gyűrődésnek, a szennyeződésnek és a fakulásnak. A gyenge minőségű akril túlzottan pilleződhet azokon a területeken, amelyek nagyfokú kopást kapnak. A kiváló minőségű akrilt úgy gyártják, hogy lényegesen kevesebbet pilleződjön.

Mikroszál: Ez a poliészterből készült, népszerű kárpitszövet bársonyszerű textúrával rendelkezik, de sokkal tartósabb. Ellenáll a víznek, a foltoknak és a fakulásnak, így kiválóan alkalmas a nagy igénybevételű lakóterekbe.

Nylon: Ritkán használják önmagában, a nejlont általában más szálakkal keverik, hogy az egyik legerősebb kárpitszövet legyen. A nejlon nagyon rugalmas; keverékben segít kiküszöbölni az olyan bolyhos szövetek, mint a bársony, összenyomódását. Nem koszolódik vagy gyűrődik könnyen, de hajlamos a fakuláshoz és a pillezéshez.

Olefin: Ez jó választás olyan bútorokhoz, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Rendkívül ellenálló a foltokkal, a penésszel, a kopással és a napfénnyel szemben, így kül- és beltéren egyaránt használható.

Poliészter: Ritkán használják önmagában a kárpitozásban, a poliésztert más szálakkal keverik, hogy növeljék a gyűrődésállóságot, kiküszöböljék a bolyhos szövetek összenyomódását és csökkentsék a fakulást. Gyapjúval keverve a poliészter súlyosbítja a pilling problémákat.

Rajon: A selyem, a len és a pamut alternatívájaként kifejlesztett műselyem tartós, de gyűrődik. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban a kiváló minőségű műselyem nagyon praktikussá vált, mint családbarát kárpitszövet.

Bútorszövetek és egyéb textíliák hatalmas választékban, megfizethető árakon az ezusfotel.hu webáruházban.