július 20, 2024
csepegtető öntözés

Sokan azért kedvelik az öntözés ezen változatát, mert egy egyszerű kialakítású rendszernek számít, mégis magas fokú hatékonysággal bír. A felszín feletti, szórófejes és esőztető rendszerekkel ellentétben, itt elsősorban a táptalajé az elsődleges szerep.

Csepegtetős öntözés gazdaságos kivitelben

Bizonyos öntözőrendszerek esetében problémát okozhat a túlöntözés, ami a növényeknek sem tesz jót, ráadásul így rengeteg víz megy kárba, ami vezetékes vízhálózat esetén a költségeken is nyomot hagy. Ezzel szemben a csepegtetős öntözés lényege a kisebb mennyiségű vízmennyiség célirányos felhasználásában rejlik, naponta akár több alkalommal is. Ezzel elkerülhető a túlöntözés és a talajból a tápanyag kimosódás. A hatékonysága tovább fokozható, ha a kijuttatott vízbe oldott tápanyag kerül.

Minden növénykultúra ápolásához megfelel, mivel kielégíti az elemi szükségleteiket. A magas fokú hatékonyság ellenére, az energiabefektetés minimális a csepegtetős öntözés esetében. Az adott körülményekhez mérten többféle csepegtető cső és csepegtetés alapján történő módszer közül válogathatunk.

Gazdaságos üzemeltetés esővízgyűjtő rendszerrel

Ha igyekszünk teljes mértékben kiaknázni a természet adta lehetőségeket, akkor a csepegtető rendszer megtáplálásához használhatunk összegyűjtött esővizet is. Egy esővízgyűjtő rendszer kialakítására többféle lehetőség áll a rendelkezésünkre. Elsősorban szükségünk lesz egy méretes gyűjtőtartályra, attól függően, hogy mekkora mennyiséget szeretnék tárolni. Majd egy szivattyúra vagy házi vízműre, amivel kinyerhetjük és célba juttathatjuk a tartályból a vizet a vezetékeken keresztül a csepegtető rendszerbe.

Ha helytakarékos és modern megoldást keresünk, akkor a földalatti esővízgyűjtő rendszer lesz a legjobb megoldás. Nincs szem előtt, nem foglal helyet és különböző extrákkal is ellátható. Ilyen pl. a szűrőberendezés, ami lehetővé teszi az esővíz háztartási felhasználását mosáshoz, fűtéshez. Manapság már kaphatóak az esővízgyűjtő rendszerekhez dizájnos, pl. amfora alakú gyűjtőtartályok, amiket az ereszhez lehet kapcsolni. Egy egyszerűbb változat kialakítása akár házilag is kivitelezhető.