április 13, 2024
állatok

Az izmos, robusztus alkatú pitbullok az emberek fejében gyakran a mai napig harcikutyaként, vérengző fenevadként jelennek meg, holott megfelelő neveléssel ez a fajta is ideális házi kedvenccé válhat. Erről lesz szó cikkünkben. 

Röviden bemutatjuk a nevelés legfontosabb alapelveit, de kitérünk az ápolásra és az etetésre is, ez utóbbival kapcsolatban elöljáróban annyit javasolunk, hogy böngészd végig a Petguru Pedigree tápjainak kínálatát.

Kiknek való ez a fajta?

Bár a pitbull alapvetően nem agresszív, az ősi harci ösztön azért még dolgozik benne, így nagyon fontos, hogy milyen nevelésben részesül. Tapasztalatlan, első kutyás gazdiknak semmiképp sem ajánlott, hisz mégiscsak egy közel 40 kilós, csupa izom, rendkívül erős harapással rendelkező négylábúról van szó, aki következetesség híján könnyen elkanászodhat. 

Az ideális gazdi tehát rendelkezik már némi rutinnal a kutyák nevelésében, következetes, határozott (de fontos, hogy sosem agresszív), továbbá rendelkezik elég szabadidővel és türelemmel is, mert mindkettőre nagy szükség lesz, illetve hajlandó kutyaiskolába elvinni kedvencét. 

Domináns természet

A pitbullokban ott munkálkodik a dominancia ösztöne, ezért minél előbb, lehetőleg kölyökkorban el kell kezdeni dolgozni a megfelelő szocializáción. Találkozzon minél több emberrel és másik kutyával, az agresszív, támadó viselkedést pedig csírájában el kell folytani. Ezért is javasoltuk az előbb a kutyaiskolát. 

Még így is előfordulhat, hogy felnőttként előtör belőle a dominancia, és megpróbál felülkerekedni a többi kutyán (főleg a nála kisebb testűeken). Hogyha viszont addigra megtanulta az engedelmességet és a parancsszavakat, akkor nem lesz gond, hisz még ha nem is kedveli a fajtársait, akkor is szót fogad a gazdájának, és nem lép fel velük szemben agresszíven. 

Sajnos nem mindenki mérlegeli, hogy egy ilyen kutya tartása bizony nem egyszerű, a támadásos balesetek oka pedig pontosan az, hogy az állat nem lett rendesen megnevelve. Emiatt is van alapvetően rossz hírük a pitbulloknak, holott egy jó gazdi mellett tökéletesen engedelmes és szelíd kedvencekké válhatnak. 

Sportoljunk együtt!

A pitbullok mozgásigényét remekül ki lehet elégíteni bizonyos kutyás sportokkal, melyek ráadásul a gazdihoz való kötődést is erősíthetik. Erre kiváló például az obedience, mely az irányíthatóságról, fegyelmezettségről szól. De emellett egy pitbull tökéletes társ a canicrosshoz, a bikejöringhez, vagy a hard dog race-hez is. 

Ahhoz azonban, hogy kedvenced bírja energiával a sportolást, megfelelő étrend is szükséges. Mindenképp jó minőségű kutyaeledelt válassz, mely értékes tápanyagokban gazdag. A tanításhoz pedig vesd be a jutalomfalatokat, hiszen a finom nasikkal remekül lehet motiválni kedvencedet a parancsok végrehajtására. Kínáld meg kutyakeksszel, vagy adj neki olyan rágcsát, amellyel még a fogait is tisztán tarthatja.

Arra viszont figyelj, hogy a jutalomfalatok mennyiségét kalkuláld bele a napi táplálékadagba.