július 20, 2024
műanyag ablak

Látva a rezsi számlák emelkedő összegét, a megfelelő nyílászárók kiválasztásánál az energetikai szempontok mára az első helyre kerültek. De nem kell kompromisszumot kötnie, válassza a minőségi műanyag ablakot és akkor az ár-érték arány, esztétikum és tartósság szempontjait egyaránt szem előtt tarthatja.

Sokan a legutolsó pillanatig halogatják az ablakok lecserélését, megvárják, míg a korábbi nyílászárók teljesen tönkre mennek. Számoljunk egy kicsit és akkor kiderül, hogy a rossz minőségű, nem záródó és így nem megfelelően szigetelő ablakok miatt olyan magas a fűtésszámlánk, hogy érdemes lehet előbbre hozni a vásárlást.

Fa vagy műanyag ablakot választunk?

Nem is olyan egyszerű a döntés, de lássuk a fontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennünk a döntés meghozatalakor:

  • hang- és hőszigetelő tulajdonságok
  • tartósság, karbantartási igények
  • esztétikai és biztonsági szempontok
  • ár-érték arány

Vegyük sorra a fa és a műanyag nyílászárókat a fenti szempontok alapján. Nyílászáróról beszélhetünk, hiszen a feladat többnyire összetett: ha már belevágunk, akkor a fal szigetelése mellett a bejárati ajtók cseréjét, állapotát is érdemes figyelembe venni az ablakok kicserélése mellett. A fa nyílászárók szigetelő tulajdonságukat tekintve felveszik a versenyt a műanyagokkal – természetesen figyelve arra, hogy hasonlót a hasonlóval vessünk össze (minőség, üveg, stb.).

A különbség a tartósság és karbantartási szempontok területénél fog jelentkezni. A fa egy élő anyag, ha nem szárítják ki, kezelik, készítik elő megfelelően, akkor könnyen vetemedik, gyakrabban válik szükségessé a karbantartása, ápolása, esetleges javítása.

Sokan esztétikai okokra hivatkozva választják a fa ablakokat, azonban látnunk kell, hogy a műanyag ablakok színezésével, felületi kezelésével nagyon is megfelelő élményt tudunk biztosítani. A legfontosabb szempont aztán a végére maradt: mennyibe is kerül egy ablakcsere? A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy csak az árat figyelik, azt nem vetik össze a megfelelő minőségi elvárásokkal.

És akkor máris elérkeztünk a cikk témájához: hány évig számíthatunk egy minőségi műanyag ablakra?

Hatalmas különbségek vannak már a különböző minőségű műanyag ablakok között is – és nem csak árban. Tehát a választásnál ne ragadjunk le a legolcsóbb ajánlatnál, mert a megfelelő anyagok, merevítők, pántok minőségétől függően az ablakunk élettartama nagyon eltérően fog alakulni.

A minőségi műanyag ablak választása a hosszabb élettartam alatt jócskán megtérül.

Hány évig számíthatunk egy műanyag ablakra?

A VEKA minőségi ablakai különösen hosszú életűek. Az igénybevétel során nem vetemednek, hiszen a VEKA AG kizárólag a legjobb minősítéssel rendelkező „A” osztályú DIN EN 12608 szabványnak megfelelő ablakokat gyártja. A VEKA szerint akár évtizedekig lehet számítani egy minőségi műanyag ablakra, minimális karbantartás mellett.