július 20, 2024
biztonság

Amennyiben egy webáruházat szeretnél létrehozni, vagy olyan honlapot, ahol az ügyfeleid megrendelhetnek egy szolgáltatást, akkor mindenképpen szükséged lesz SSL tanúsítványra. Még akkor is fel kell vértezned SSL tanúsítvánnyal az oldaladat, ha egy szimpla bemutatkozó honlapról van szó egy kapcsolatfelvételi űrlappal.

Érdemes tudni, hogy a Google 2014 augusztusában bejelentette, hogy előrébb rangsorolja a keresési találatok között azokat az oldalakat, amelyek rendelkeznek SSL tanúsítvánnyal. Ha szeretnél organikus forgalomra is szert tenni, akkor tehát megkerülhetetlen, hogy beszerezz egyet.

Többféle SSL tanúsítvány létezik

Nem csupán egyetlen SSL tanúsítvány létezik, hanem különböző kiállítók léteznek. Az AB Plusz SSL tanúsítvány kínálatában kizárólag a világ legmegbízhatóbb tanúsítvány hatóságai által kiállított SSL tanúsítványokat találhatod meg. Ezek közé tartozik a Geotrust és a Comodo.

SSL tanúsítványt vásárolhatsz egy, illetve több domainhez is. Az egyes tanúsítványok között komoly árbeli különbség lehet. Ha bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, akkor keresd fel bátran az AB Plusz ügyfélszolgálatát, akik szívesen segíteni fognak megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Miért olyan fontos, hogy legyen SSL tanúsítványa egy weboldalnak?

Lehet, hogy úgy vagy vele, a weboldaladra a látogatók zöme úgyis a közösségi portálokról vagy fizetett hirdetésekből fog érkezni, és nem igazán számítasz jelentős forgalomra organikus úton. Még ebben az esetben is fontos, hogy legyen SSL tanúsítványa az oldaladnak, máskülönben amikor az oldaladra navigálnak a látogatók, a böngészőjük figyelmeztetni fogja őket, hogy nem biztonságos oldalra tévedtek.

Van olyan böngésző, amely ezt felugró ablakban jelzi, és külön hozzájárulás nélkül tovább sem engedi a felhasználót az oldalra. Minden böngésző címsorában egyértelműen látszik, hogy egy oldalnak van-e SSL tanúsítványa vagy sem. Amelyik weboldal URL-je https-sel kezdődik, annak van, amelyik http-vel, annak nincs. Egyes böngészők egy zárt lakat ikonnal vagy zöld színnel jelölik a biztonságos oldalakat, nyitott lakattal vagy piros színnel pedig a tanúsítvánnyal nem rendelkezőket.

Az SSL tanúsítvány feladata

A szóban forgó digitális tanúsítványok az SSL/TLS protokollok által szolgáltatott biztosítás alapkövei a weben. Feladatuk, hogy titkosítsák a kapcsolatot a felhasználó böngészője és a szerver között. Sokszor nem pusztán egy kérdésnek kell eljutnia a feladótól a címzettig, hanem bizalmas, titkos adatokat kell továbbítani. Elég, ha például egy bankkártyás fizetésre gondolunk.

Az SSL protokoll továbbá azt a célt is szolgálja, hogy megerősítse a szerver valódiságát. Ezzel párhuzamosan szerver oldalról szintén azonosítható az ügyfél. Amennyiben a már említett lakatra kattint a felhasználó, akkor megtudhatja a tanúsítvány kiállítójának nevét és azt is, hogy meddig érvényes a tanúsítvány.