április 13, 2024
gyógytorna

A gyógytorna az egyik leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás módszer, amely a mozgást használja fel a gyógyításra, és egyszerűen, könnyen elvégezhető gyakorlatokból áll. A gyógytornász minden esetben egyéni gyakorlatsorokat állít össze a páciens számára, hogy a gyógytorna minél inkább személyre és problémára szabott legyen.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen esetekben ajánlott a gyógytorna alkalmazása. Főleg az akut sérülések, és a műtétek utáni rehabilitáció esetén van meghatározó szerepe, mivel a traumák következtében megromlott mozgásfunkciót hatékonyan segít visszaállítani.

A gyógytorna rendkívül széles körben alkalmazható, a térdműtétektől a bokaficamon át egészen a sajgó derékig minden területen és mozgásszervi panasz esetén segít.

Hogyan zajlik a gyógytorna Budapesten?

Amennyiben mozgásszervi panaszok gyötrik, forduljon hozzánk bizalommal! Minden esetben személyre szabott kezelési tervet dolgozunk ki, hogy pontosan meg tudjuk tervezni, milyen távú rehabilitáció az Ön számára legmegfelelőbb.

A kezelési terv elkészítése során rendkívül fontos megelőznünk, hogy műtét után bizonyos mozgásformákat túl korán végezzen a páciens, ami késleltetné a gyógyulást. Emellett figyelembe vesszük azt is, hogy milyen ütemben gyógyul a páciens, hiszen egy élsportoló gyorsabban regenerálódik, mint egy idősebb ember.

Fontos kiemelnünk, hogy a gyógytornának több szakiránya is létezik, amelyek segítségével hatékonyan kezelhetőek a neurológiai, a szív- és érrendszeri, vagy akár a légúti problémák is. De akár kismamaként is bátran fordulhatunk gyógytornászhoz, hogy a várandósságot megélő szervezet minél jobban tudjon alkalmazkodni a változásokhoz és terheléshez.

Gyógytorna sportolóknak

A gyógytorna a mozgásszervi betegségek és sérülések rehabilitációjában rendkívül hasznos lehet. A sportolók számára különösen fontos, mivel a rendszeres edzés során fokozott terhelésnek vannak kitéve az ízületek, izmok és csontok, ami sérüléseket, fájdalmakat, merevséget, és egyéb mozgásszervi problémákat okozhat.

A gyógytorna segíthet csökkenteni ezeket a tüneteket, illetve javítani a mozgékonyságot, az izomerőt és az állóképességet. A terápia célja az is, hogy megelőzze a sérülések ismétlődését és csökkentse a rehabilitációs időt.

A sportrehabilitáció során az orvos és az erőnléti edző munkája közötti fázist minden esetben gyógytornász támogatja. Azaz egy műtét, vagy egy akut sérülés után a gyógytorna segítségével helyreállítjuk a mozgásfunkciót és elkezdjük kialakítani a bizalmat a testben, hogy merjen újra szabadon mozogni a sportoló.

Gyógytorna manuálterápiával kombinálva

A gyógytorna célja a sérülés vagy trauma utáni mozgásfunkció helyreállítása, tehát nem oki terápia. Ez azt jelenti, hogy a gyógytorna az állapotot javítja, nem a probléma forrását, okát keresi. Régóta fennálló, krónikus panaszok esetén azonban célszerű megkeresni az okokat is, erre pedig a manuálterápia a legalkalmasabb. Ezért sok esetben kombináljuk a két kezelési módot.

   

Mikor kell abbahagyni a gyógytornát?

A gyógytorna által alkalmazott speciális gyakorlatok és a korai mozgatás jelentősen lerövidíti a regenerációt, hosszútávon (krónikus esetben) azonban nem támogatja a gyógyulást. Sőt egyes esetekben kontraproduktív is tud lenni. Ez azt jelenti, hogy páciens betegségtudata fennáll, amíg a gyógytornát végzi. Éppen ezért a gyógytornát csak addig kell végezni, míg a beteg meggyógyul. Ha a fájdalom elmúlt, a gyógytorna elhagyható, és visszatérhet a megszokott mozgáshoz.

Gyógytorna Budapesten: Zuglóban és a 12. kerületben

Budapesten két rendelőnkben is szeretettel várjuk a gyógyulni vágyó pácienseinket!

A manuálterápiával kombinált gyógytorna Budapesten, a zuglói rendelőnkben is elérhető. Azok számára, akik a pesti oldalon szeretnének kezelést igénybe venni, javasoljuk ezen rendelőnk választását. A 14. kerületben, a Stefánia úton található rendelő a Besnyői utca felől könnyen megközelíthető, kollégáink és zuglói szakember-csapatunk szeretettel várja a páciensek jelentkezését.

Azon pácienseink számára, akiknek a budai oldal kényelmesebben közelíthető meg, a hegyvidéki rendelőnket ajánljuk, amely a Böszörményi úton található, közel a MOM parkhoz. A rendelő a 3. emeleten található, de lifttel kényelemesen megközelíthető.

forrás: sherlockrehab.hu