április 13, 2024
középkorú nő

Az inkontinencia és a szexuális élet zavarai a magyar női lakosság 51 százalékát érintik, amelynek oka, hogy a záró- és medencealapi izmok elvesztik az erejüket és elsorvadnak. Szerencsére a gátizomtorna képes visszaadni az igazi női magabiztosságot. 

A medencealapi izmok elgyengülése a férfiakat is érinti, mégis többségében a hölgyeknél jelentkezik ez a kellemetlen jelenség. A nők sok esetben szégyenbetegségként élik meg ezt az egészségügyi problémát.

A záró- és medencealapi izmok elvesztik az erejüket és elsorvadnak

A záró- és medencealapi izmokat gyengíti a mozgásszegény életmód, illetve a vizelet- és székletürítés visszatartása. Ennek hatására az említett izmok elvesztik az erejüket és elsorvadnak, és komoly egészségügyi problémákat okoznak. A fogamzóképessé válás, a termékenységi időszakban jelentkező változások és a menopauza egyaránt befolyásolja az állapotot. 

Sokan egyfajta szégyenbetegségként élik meg az említett izmok gyengülésének következményeit, a széklet- és vizelettartási problémákat, a hüvelyi izmok gyengesége miatt romló szexuális életet és a bélgáz kontrollálatlan távozását.

A stresszinkontinencia fokozatai

A stresszinkontinenciát nem a mindennapi élet során elszenvedett stressz okozza. A medencealapi izmok meggyengülésének első jele az SI, melynek három fokozata ismert. Az első esetében akkor jelentkezik vizeletcseppenés, ha hasi présre kerül sor, például ide tartozik a nevetés, az ugrálás és a köhögés.

A második fokozatnál a tünetek nehezebb dolgok megemelésekor, illetve lépcsőzésnél vagy futásnál jelentkeznek. A harmadik fokozatnál akár járás közben is távozhat a vizelet. A gátizomtorna segíthet javulást hozni minden fokozat esetében. Természetesen az a legjobb, ha a gyakorlatok elsajátítására és alkalmazására még a tünetek megjelenése előtt sor kerül. 

Terhesség során átmeneti inkontinencia jelentkezhet

A várandósság alatt jelentkezhet inkontinencia, de nem kell emiatt aggódni, mivel ez természetes, csak átmeneti. A terhesség alatt azért jelentkezhet ez a probléma, mert a magzat folyamatos növekedése és helyezkedése miatt egy idő után nyomhatja a kismama hólyagját. Ezért számolnak be gyakran a várandós hölgyek arról, hogy kacagás vagy tüsszentés során érzik egy-egy csepp vizeletnek a távozását.

Ez teljes normális, nem kell emiatt aggódni. A szülést követően általában rövid időn belül rendeződnek a dolgok, és megszűnik az inkontinencia. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor ez az állapot állandósul. Ennek többnyire az az oka, hogy a hüvelyi szülés során kitágulnak a medencealapi izmok. Érdemes a terhesség előtt és alatt is törekedni a medencealapi izmok megerősítésére, hogy csökkenjen a vizeletcsepegés kialakulásának esélye. Ráadásul a gyakorlatok segítenek felkészülni a szülésre. A szülés után pedig a gátizomtorna segít a medencealapi izmok visszaerősödésében és a test regenerálódásában.