április 13, 2024
kutyaeledel

Létezik egy ősi kutyafajta, ami hatalmas termetével, öblös hangjával, magabiztos kiállásával meglehetősen tekintélyt parancsoló megjelenéssel bír, és bizony már ránézésre is látszik, hogy vele nem érdemes ujjat húzni… igen, ő lenne a Közép-ázsiai juhászkutya, jelen cikkünk szereplője.

Írásunkban röviden bemutatjuk, mit érdemes tudni a fajta jelleméről, tartásáról, és miért jó döntés számára a Kutyakajas.hu Webáruház Panzi eledeleit választani. Nos, ki tart velünk?

Masszív külső, makacs belső

Annyit már most az elején tisztázzunk: egy ilyen kutya NEM való kezdő gazdiknak, sem olyanoknak, akiknek eddig könnyen nevelhető, úgymond “szolgalelkű” kedvencei voltak. 

A tekintélyes mérete ugyanis önfejűséggel, akaratossággal párosul, ezért erős kezű, következetes gazdára van szüksége, aki képes megfelelően nevelni és szocializálni. Természetesen ez nem durva bánásmódot, ne ajd’ Isten fizikai erőszakot jelent, hanem olyan határozott, szigorú nevelést, ami nem hagyja “őnagyságát” elkanászodni. Már kölyökkorban tudatosítani kell benne, hogy ki a falkavezér, különben könnyen a gazdái fejére nőhet.

Bár lehet együtt tartani más háziállatokkal, de csak akkor, ha velük nő fel, később ugyanis már nem fogadja el az új négylábú családtagokat. Az idegen emberekkel és kutyákkal szemben agresszív, a családját ellenben hűségesen védelmezi, hisz őket a “nyájának” tekinti, akikért felelősséggel tartozik. 

Nagy élettérre van szüksége, egy tanya vagy egy többhektáros birtok ideális számára, a lakásban tartást ennél a fajtánál el kell felejteni, de még a kicsi, pár száz négyzetméteres udvart is. A masszív kerítés alapvető, hiszen hajlamos lehet a szökésre.

Mivel etesd?

A Közép-ázsiai juhász egy szívós és nem túl kényes fajta, így az etetésével sem lesz különösebb gond. Sokan a BARF-ra esküsznek, de azért lássuk be, hogy tekintélyes mennyiségeket elfogyaszt, így elég idő- és energiaigényes lenne minden nap elkészíteni a nyers hozzávalókból álló menüjét.

Egy jó minőségű, teljes értékű eledellel azonban nem lőhetsz mellé. A Panzi tápok között biztosan megtalálod a megfelelőt, például az Everyday Beef&Apple remek választás. 

Nagytestű kutya lévén sokat eszik, bátran számolhatsz napi 400-650 grammnyi szárazeledellel, így gyakran kell gondoskodnod az utánpótlásról.

Kinek ajánlott tehát a Közép-ázsiai juhászkutya?

Egy ilyen kutya számára az ideális gazdi tapasztalt, határozott, következetes, gondot fordít a nevelésre és szocializációra. Egyke kutyaként akarja tartani, tudja kezelni a makacsságát és a domináns jellemét, nagy portával, erős kerítéssel rendelkezik, és minden vágya egy olyan független, tekintélyt parancsoló, erős és magabiztos kedvenc, aki bátran védelmezi bármivel szemben.

Ő nem az a fajta, akit trükkökre lehet tanítani, vagy szorgalmasan visszahozza a labdát, ugyanakkor egy hűséges, szívós, kevés bundaápolást igénylő családtag válhat belőle.