június 23, 2024
intimitás

A párok közötti intimitás is sok alkalmazkodással jár. A partnerek között szinte mindig megjelenik a vágykülönbség, amire mindkét félnek tapintatosan kell reagálnia, különben kapcsolatuk kárára is válhat a dolog.

Vannak általánosabb és szélsőségesebb esetek. A komolyabb nehézségek közül most a női vágyzavart emeljük ki. Ebben az esetben a női vágyak vagy teljesen hiányoznak, vagy jelentősen csökkennek a korábbiakhoz képest. Ha a férfi vágyak sokkal erősebbek, akkor érthető módon a férfiak akkor is próbálkoznak a szexuális kapcsolat létesítésével, amikor hölgy társuk erre egyáltalán nem vágyik. Az elutasítás szinte egyértelmű, aminek enyhébb változatai a kifogás keresés – például fejfájás – vagy halogatás, ami mindkét fél számára egyformán kellemetlen.

Minél nagyobb az igények közötti különbség, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb vagy utóbb a férfi intenzívebben és türelmetlenebbül közeledik, ami elég gyorsan konfliktushoz vezet. A rugalmatlanság szexuális zavarokat hozhat maga után. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben? A megoldást ezen a szinten már szexuálpszichológus  szakemberre kell bízni.

Enyhébb esetekben csak csökken a női vágy, ami inkább akkor okozhat problémát, ha a férfinak magasabbak az igényei és már kialakult az egymástól elvárható rendszeresség. Ebben az esetben sokkal hajlamosabbak a nők elhallgatni a problémájukat, ami hosszú távon egyre inkább elmélyül és tovább ronthatja a szexuális kapcsolatot.

Az okot kell keresni!

A furedi.hu oldalon elérhető Füredi Krisztián szexuálpszichológus segíthet a háttérben álló okok felderítésében, így visszakaphatjuk a harmonikus együttléteket.

Az egyik ok lehet természetesen a szorongás a szextől vagy az elvárt teljesítménytől. Nagyban csökkenti a vágyat és erősen gátolja a szexuális funkciókat.

Állhat a háttérben a nemi betegségtől, illetve a nem kívánt terhességtől való félelem. A depresszió sem kedvez a szexualitásnak és a kezelésükre szedett gyógyszerek sem éppen a vágyak növekedését okozzák. Egy korábban átélt szexuális zaklatásnak, a szexuális hiedelmeknek is nagyon erős vágycsökkentő hatása lehet.

A problémák csak úgy oldódhatnak meg, ha tudunk őszintén beszélni a vágykülönbségekről. Ehhez le kell küzdenünk a bűntudatot és szégyenérzetet, ami oly sokszor ellehetetleníti a tényszerű társalgást. Amikor a szexuális témákról való kommunikáció a korábbi tabusítás miatt nem működik egymás között, akkor a tapasztalt szakértő nagy segítséget jelenthet. A problémák egyéni vagy párterápiás úton megoldhatók, nem érdemes őket szőnyeg alá söpörni, vagy elmérgesíteni.