április 13, 2024
izomlaz

Mindenki, aki már valaha tornázott, tudja, mi az izomláz. Fájdalom a lábakban, karokban, lábszárakban, bicepszekben, tricepszekben,…attól függően, hogy melyik testrészre edzettél. Noha kényelmetlenné teheti a napot, a sportolásnál elengedhetetlen.

Ha a tornázást csak most kezded, akkor készülj fel, hogy az elején mindig izomlázad lesz. És ez jó. Testedben edzés után az izomrostokban úgyn. mikroszakadások jönnek létre, amelyek az izmok megerőltetésének következményei. Ezek aprócska sérülések az izomrostokban, melyek fájdalommal járnak úgy egy-két nap az edzést követően.

Izomhúzódás (vagy a lehetőségek határai?)

Ha fizikai teljesítményedben egy edző támogat, akkor minden alkalommal igyekezni fog, hogy túllépd a korlátaidat. Mit jelent ez? Hogy az első hónapban XY kilométert fogsz futni, XY kilós súlyzókat emelgetni, vagy egy konkrét számot akarsz majd fogyni. Hogy ezt elérd, minden nap, héten, hónapban kissé jobb teljesítményt kell nyújtanod, mint az előzőben. Ennek a haladásnak lesz kísérő jelensége az izomláz. Ezt a tényt el kell fogadnod.

Nem kell azonban elfogadnod, hogy az izomfájdalom mindig egyforma legyen. Ez már többé-kevésbé rajtad múlik.

Izomlázuk a profiknak is van…

A profi sportolóknak is van izomláza edzés után. És már évek óta edzenek. De ők mindig új gyakorlatokat próbálnak, tágítják a határokat, magasabb és magasabb célokat tűznek ki.

Amire fel kell hívni a figyelmet – az edzési terv kidolgozásakor konzultálni kell szakemberrel, hogy ne vidd túlzásba. Ő megmondja, hogy az elvárásaid valósak-e vagy nem. Biztos lehetsz benne, hogy ha lassabban adod le a kilókat, a kisebb ruhaméreten és jobb egészségen kívül elsajátítod az egészséges életmód szokásait is.

Mi segít

Természetesen nagyon sok tippel találkozhatunk az edzés utáni izomláz leküzdésére. Ezek a leggyakoribbak:

  • Aktivitás, nem pihenés – kutyaharapást szőrével. Azonban az izomláz esetében jobb másfajta gyakorlatot választani, mint amilyennel ezt nyertük. Vagyis, ha ma a futásnak köszönhetően izomfájdalom gyötör, akkor harmonizáló mozgásként válaszd például a könnyű aerob testmozgást. Fontos, hogy ezt könnyedén csináld és előtte elvégezz egy jó nyújtást strechinggel.
  • Kellő mennyiségű ásvány – az izmok lazításában segíthet az ásványi anyagok, mint a magnézium vagy kalcium pótlása.
  • Hidegzuhany  – az erek összehúzódnak, majd kitágulnak, ami szépen ellazítja az izmokat.
  • Kenőcs hatóanyagokkal – fájó testrészeid vérkeringésének fokozásában segíthet partnered egy masszázzsal. Gyógyító hatással bírnak a fekete nadálytő vagy a lóbalzsam.
  • Kiegészítők a regenerációhoz – az izomláz enyhítésében hatékonyak az  aminosavak  vagy az inozin, amelyről többet is megtudhatsz oldalunkon. Összetételében nem találsz tartósítószereket és E-számokat, ami a Natural Nutrion márka alapvető minőségmutatója.