július 20, 2024
torna derékfájásra

A derékfájdalom legtermészetesebb és talán leghatékonyabb kezelési megoldása a gyógytorna, ami bárki számára elérhető. A speciális, személyre szabott gyakorlatoknak köszönhetően pár alkalom után enyhülnek a tünetek, sokszor alig hetek telnek el, mire azt érezzük, hogy újra minden rendben. Ehhez azonban rendszeres gyógytornára és tornagyakorlatokra van szükség, amiket otthon is minden nap elvégzünk.

Ebben a cikkben három érvet sorolunk fel, amiért megéri a gyógytornát választani.

Miért hatékony a gyógytorna a derékfájás esetén?

Mielőtt belemennénk, hogy miért is jó megoldás a gyógytorna, nézzük meg, hogy milyen tünetei lehetnek a derékfájásnak. Ilyenkor a páciensek gyakran kötöttnek érzik a derekukat, nehezen kelnek ki az ágyból, ráadásul sokszor kell szembenézniük nyilalló fájdalommal. Komoly probléma esetén már az éjszakák is nehezek, hiszen a környező szövetek már gyulladtak, melegek. Nem ritka továbbá a zsibbadó vagy égő és lesugárzó fájdalom az alsó végtagba. A derékfájás tüneteiről és kezeléséről a Gyógytornászom weboldalán is találsz egy részletes cikket.

1.   Kiváló megoldás megelőzésre

A leghatékonyabb kezelés tehát a gyógytorna, ami természetes megoldás a derékfájás csillapítására. A mozgás gyógyít, hiszen arra lettünk kitalálva, hogy jöjjünk-menjünk, közel sem az ülő életmód és az íróasztalnál való munka a megfelelő az emberi test számára. A gyógytorna azonban enyhíteni tudja a panaszokat, megelőzhetőek vele a komoly betegségek, mint a gerincsérv és az isiász. A szakember ötvözi az aktív és a passzív kezelést, tehát különféle technikákat alkalmaz az egyes testrészeinkre.

A gyógytornász minden esetben azon lesz, hogy megerősítse azokat az ízületeket és izmokat, amelyek veszélynek vannak kitéve. Mindegy, hogy fizikai munkáról, esetleg monoton irodai feladatokról van szó, a szervezetünket minden esetben megterheljük, ami fájdalommal és komoly tünetekkel járhat. A gyógytorna azonban a legjobb választás, ha a megelőzés a cél.

2.   Sokféle kezelési módszer létezik

Ha már megtörtént a baj és komoly fájdalmaink vannak, akkor sem kell félnünk, hiszen a gyógytorna nemcsak megelőzésre alkalmas. Két nagy csoportról beszélhetünk, hiszen akad operatív, tehát műtéti kezelés, amit főként a komolyabb eseteknél alkalmaznak. A másik csoport a konzervatív terápia, ami enyhébb esetekben nyújthat hatékony megoldást.

A gyógytornáról már beszéltünk, emellett ott van a gyógymasszázs, amely a feszes derék izomzat kilazításával járul hozzá a terápiához. Szintén hasonló a manuálterápia, amely kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal történő kezelés. Érinti a csigolyák közötti ízületet, ezáltal a gerinc környéki izomzatot egyaránt.

Ott van még a fizikoterápia, amely természetes és mesterséges fizikai energiákat használ fel a fájdalom enyhítésére. Gyakran történik, hogy az orvos gyógyszeres kezelést, lazító krémeket is javasol. Ezeknek köszönhetően az otthonunkban is kezelhetjük a tüneteket. Fontos megjegyezni, hogy ezek csak segítenek, a kiváltó okot nem szüntetik meg.

3.   A legtöbb derékfájás esetében hatásos lehet

Miután többféle módszer létezik a fájdalom csökkentésére, így szinte semmilyen betegség kezelése nem okozhat problémát. A derékfájásnak többféle fajtája van, amiket a kiváltó oki tényezők alapján különböztetünk meg egymástól. Lehet szó lumbágóról, isiászról, valamint gerincsérvről egyaránt. Attól függően, hogy mennyi ideje tart, beszélhetünk akut és krónikus fájdalomról.

Gyógytornával hatékonyan kezelhető a lumbágó, amely hirtelen mozdulat, emelés, vagy egyéb ismeretlen ok hatására fellépő intenzív panasz. Ilyenkor a derék kötött, nehezen állunk fel, a mozdulatok nagy része problémát okoz. A feszes izmok megakadályozzák, hogy szabadon mozogjunk. A gyógytornász ezekre a tünetekre keresi a megoldást az egyénre szabott gyakorlatokkal.

A másik derékfájás típus a túlterheléssel függ össze, ilyenkor a környező szövetekben gyulladás alakul ki, ami már éjszakai is fájhat, így nehézkessé válik az alvás. A gyógytornász képes megkülönböztetni egymástól a tüneteket, valamint az ezek mögött meghúzódó, más kezelést igénylő betegségeket.