július 20, 2024
Csőtörés

A csőtörés olykor meglepetésszerűen köszönt be, nem kívánt kellemetlenségeket és jelentős károkat hagyva maga után. Éppen ezért érdemes fókuszba helyezni a megelőzés fontosságát, hogy ne csak otthonunk épségét őrizhessük meg, de a saját nyugalmunkat is.

Miért olyan veszélyes a csőtörés és miért kell időben cselekedni?

Csőtörés általában az alábbi okok miatt következik be:

  • nagy igénybevétel pl. folyamatos nyomás-és vízhőmérséklet ingadozás
  • elavult szerelvények, rozsdásodás
  • túl kemény víz
  • visszatérő dugulás
  • nem megfelelő minőségű alapanyagok, rossz kivitelezés
  • környezeti károk: kifagyás, fák gyökerei, változó talajviszonyok stb.

Ezek eredményeképpen a csövek elkezdik elveszíteni ellenállóképességüket, sérülékenyebbé válnak, és megjelennek rajtuk az első hajszálrepedések. A repedésekből pedig csőtörés alakulhat ki, ha nem történik meg időben a csőtörés bemérés és nem vesszük észre a hibát.

Egy aprócska víztócsa, egy bepárásodott ablak vagy egy eldugult lefolyó láttán általában még nem esnek kétségbe a lakástulajdonosok, egy csőtörésnél azonban már kiterjedt vízkárok keletkezhetnek. Például tönkremennek az elektromos vezetékek és berendezések, sőt még rövidzárlat is előfordulhat. A hosszabb ideig tartó szivárgás átáztatja a falakat és magát az épületszerkezetet is, ami súlyosabb strukturális károkat okozhat – például az épület állagromlását. A folyamatosan nedves környezet pedig még a penészgombák elszaporodásának is kedvez, ami az esztétikai problémák mellett komoly egészségügyi aggályokat is felvet. A csőtörés korai észlelése (pl. csőtörés bemérés) tehát kulcsfontosságú otthonunk védelme, na meg persze a nagyobb javítási költségek megelőzése végett.

A csőtörés bemérés módszerei

A vízvezeték-szerelők különféle technikákat alkalmaznak csőtörés bemérés gyanánt a sérülés lehetséges helyétől és komolyságától függően. A szemrevételezés során például vizuálisan is megvizsgálják az érintett területet, nedves foltok, felázott területek után kutatva. Speciális berendezéseket, például hőkamerákat, nyomáspróbát, akusztikus mérőműszereket is használhatnak a szivárgás helyének felderítésére. Utóbbi például a szivárgó víz által generált hangokat képes azonosítani, nagyjából 1-1,5 méteres pontossággal.  Ami pedig talán a legígéretesebb az összes csőtörés bemérés módszer közül, az a csatornás kameravizsgálat. A Dénes Építőipari Kft. szakképzett munkatársai például profi Rothenberg eszközökkel néznek bele a csövekbe, ráadásul 1 órán belül kiérkeznek a helyszínre, így akár az éjszaka közepén is számíthatunk rájuk.

A kamerás vizsgálat során a szakemberek egy aprócska kamerát indítanak el a csőben és egy külső monitoron keresztül követik nyomon az útját. A módszer egyébként megelőzés gyanánt is igen hasznos, hiszen a szerelvények általános állapota, a belső felületük épsége, a fekvésük, kanyarulatok stb. is feltérképezhetők vele. A csatornakamerázás könnyedén bevethető a nehezen hozzáférhető területeken, és ami még külön érv mellette, hogy egy esetleges javítás során, elég csak az érintett területen megbontani a burkolatot. Állapotfelmérésnél pedig egyáltalán nem szükséges.