június 23, 2024
BIPV rendszerek

A napelemes rendszerek Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Elég csak megnézni az elmúlt pár év tendenciáit, de ha már csak egy nagyobb sétát teszünk a városban, garantáltan több olyan épületet is látni fogunk, amelyek tetején, oldalán panelek találhatóak. Ráadásul ma már elegánsabb és hatékonyabb megoldások is elérhetőek.

Az épületbe integrált fotovoltaikus rendszerek

A röviden BIPV nemcsak növeli az épületek esztétikai értékét, de még a helyszíni villamosenergia termelését is lehetővé teszi. A fenntarthatóság, az energiaellátás során megújuló energiaforrások használata ma már kulcskérdés. Az éghajlatváltozás és az ingadozó fosszilis energiahordozó árak mind nagy kihívást jelentenek az emberek számára. Ezért is tökéletes választás magánembereknek, cégeknek egyaránt egy minőségi napelem tartószerkezet, rajta a panelekkel, aminek a kialakításában a Modulfix is tud segíteni.

Egy saját rendszerrel hosszú távon csökkenthetjük a függőséget a hagyományos energiahordozóktól, az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz. A napenergia hasznosítása már hosszú évek óta elérhető technológia, azonban a fejlődés napjainkban jutott el arra a szintre, hogy igazán hasznos legyen még a magánembereknek is saját rendszert telepíteni. A BIPV piacának a bővülése is egyértelműen ezt mutatja, hisz már 2022-ben a globális piaci értéke elérte a 19,82 milliárd dollárt. Az előrejelzések szerint 2023 és 2030 között évente (!) átlagosan 21%-os növekedést fog ez a szegmens elérni. 

A kereslet is folyamatosan növekszik, az önellátás ma már nem álom, hanem egy cél a cégeknek és magánembereknek. Az elmúlt években tapasztalt energiaválság is egyértelműen rámutatott, hogy az energiabiztonságra egyre nagyobb szükség van.

Miért előnyös a BIPV rendszer?

A legnagyobb nyugati országok és piaci szereplők élen járnak a technológiában, valamint a bővülést is tovább ösztönzik. Az épületekbe integrált napelem modulokat a tetőn, a homlokzaton és más épületelemeken helyezik el. Építőelemként és áramtermelőként egyszerre funkcionálnak, ezzel pedig rengeteg anyag- és energiaköltséget lehet megspórolni. Költségmentes tárolást kínálnak, az off-grid rendszerek az energiafüggetlenséget is növelik.

A rendszer több komponensből tevődik össze: napelem modulok, amelyek átlátszóak, félig átlátszóak és átláthatatlanok is lehetnek. Ezenfelül szükség lesz még töltésszabályozóra, energiatároló rendszerre, energiaátalakító berendezésre, valamint opcionális a tartalék áramforrás.

Kinek érdemes ezt választani?

Tulajdonképpen mindenkinek elérhető a BIPV technológia. Irodaházakhoz, parkolókhoz, tetőteraszokhoz és más kültéri területekhez is ideális választás. A kertben még napelemes térköveket is lehet alkalmazni, amelyek egyszerre stílusosak és fenntarthatóak. A BIPV egyértelműen a jövő technológiáit képviseli, ami már most is bárkinek elérhető.

Kép forrása: modulfix.hu