június 23, 2024
foglalkoztatottság

Németországban a tanulmányok szerint 2030-ra 3 millió munkavállaló hiányozni fog. Ennek oka többek között az idősödő polgárok számának növekedése és a csökkenő születési arányszám.

A készséghiány miatt egyes régiók és ágazatok már most is nehezen tudnak betölteni bizonyos pozíciókat. A dél- és kelet-németországi vállalatoknak készséghiánnyal kell szembenézniük, és a STEM és az egészségügyhöz kapcsolódó szakmák területén is hiány van munkavállalókból.

A tanulmányok szerint a 801 foglalkozásból 352-ben lesz hiányszakma. Az érintett ágazatok közé tartoznak majd a mérnöki, az egészségügyi és az informatikai ágazatok. Hiány lesz a szakképzettséggel rendelkező szakmunkásokból. A szakképzettséghiány által érintett foglalkozások közé tartoznak:

  • Orvosi és egészségügyi szolgáltató szakemberek
  • Mérnöki szakemberek (gépészet, autóipar és elektrotechnika), szoftverfejlesztés/programozás, ellátási és hulladékgazdálkodás, a tudományos és műszaki tudományokhoz kapcsolódó területek.
  • Villanyszerelők, vízvezeték- és csőszerelők, szerszámkészítők, hegesztők stb.
  • Idősek gondozásával foglalkozó szakemberek

    Annak ellenére, hogy a Covid-19 a jelek szerint súlyosbította a helyzetet, a német kormány évek óta dolgozik a szakképzettségi hiányosságok csökkentésén.

A német kormány 2019-ben törvényjavaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy a szakképzett munkavállalók számára egyszerűbbé váljon a Németországba való beutazás.

A szakképzett bevándorlási törvény 2020 márciusában lépett hatályba, ugyanabban a hónapban, amikor az országban először lépett országos Covid-19-zárlat életbe.

A KfW-ifo szakképzett munkaerő-barométere szerint a német vállalkozások nagyjából 30%-át érintette akkoriban a munkaerőhiány.

Ezzel a törvénnyel a német cégek külföldről is alkalmazhatnak majd tehetséges munkavállalókat, akik rendelkeznek a szükséges szakképzettséggel, amelyhez legalább kétéves szakmai tapasztalatnak kell tartoznia. Eddig, ha a cégeknek ilyen személyeket kellett alkalmazniuk, a szakmának szerepelnie kellett a hiányszakmák listáján. Ez lehetetlenné tette a képzett munkavállalók bevándorlását,

és a munkáltatók nem tudták őket alkalmazni. A törvény elfogadása esetén megszűnnek a külföldi munkavállalók rövid távú foglalkozásokban történő foglalkoztatására vonatkozó korlátozások.

Íme az öt legfontosabb ágazat, amelyekben 2022-ben hiányszakmák lesznek.

Íme, a különböző ágazatokban tapasztalható készséghiány részletes bemutatása.

1. Orvosi szakemberek

Németországban az elkövetkező években várhatóan hiány lesz egészségügyi szakemberekből. A külföldön szerzett orvosi diplomával rendelkező egyének itt kaphatnak engedélyt az orvosi hivatás gyakorlására. Mind az uniós, mind az EU-n kívüli kérelmezők kaphatnak engedélyt a németországi praktizálásra. Németországban azonban a diplomájuknak meg kell felelnie a helyi hatóságok által megkövetelt orvosi képesítésnek.

2. Mérnöki szakemberek

Erős karrierlehetőségek nyílnának azok számára, akik az említett mérnöki területek bármelyikén egyetemi diplomával rendelkeznek. Az alábbi mérnöki területeken várhatóan szakemberhiány lép fel:
Szerkezetépítés
Informatikai mérnöki tudományok
gépészmérnöki szakterület
elektrotechnika
járműmérnökség
Távközlés

3. MINT – Matematika, informatika, természettudományok és technológia

A matematika, informatika, természettudományok és technológia (MINT) szakirányú végzettséggel rendelkezők jó elhelyezkedési lehetőségekkel rendelkeznek.
Ami az információtechnológia területét illeti, 124 000 informatikai állás volt betöltetlen. Ez a hiány az elmúlt két évben megduplázódott. Várhatóan a következő években is folytatódni fog.

4. Szaktudáshiány a nem szakosodott területeken

Németországban a szakképzettséget nem igénylő területeken, például az ápolás, az ipari gépészet és a kiskereskedelmi értékesítés területén lesz készséghiány.
Ipari gépészek: Szakemberhiány lesz a gépészet, az ipari gépészet és az üzemeltetési technológia területén dolgozó szakemberekből.
Kiskereskedelmi eladók: Kereslet lesz a képzett kiskereskedelmi eladók és eladási asszisztensek iránt.

5. Ápolók és idősgondozók: Kereslet lesz az előírt képzést elvégzett szakemberek iránt. Lehetőségek lesznek az egészségügy, a mentőszolgálat, az idősgondozás és a szülészet területén.

A CEDEFOP-jelentés előrejelzése szerint kereslet lesz a természettudományok, a mérnöki tudományok, az üzleti élet, az egészségügy és a tanítás területén dolgozó szakemberek iránt. Az állások 25%-a várhatóan magas szintű szakemberek számára lesz ezeken a területeken. A munkahelyek 17%-a várhatóan a technikusok, míg 14%-a az irodai munkát támogató szakemberek számára.

A foglalkoztatás növekedése

Ami a foglalkoztatás növekedését illeti a következő tíz évben, a legnagyobb növekedés a mezőgazdasági és kapcsolódó munkakörökben várható. Az országban a foglalkoztatás növekedése a szolgáltatási szektorban, például a szakmai, adminisztratív és pénzügyi szolgáltatásokban várható.

A CEDEFOP jelentése szerint a munkahelyek száma a leggyorsabban az ingatlanügyletek és a távközlési tevékenységek területén fog növekedni. A legnagyobb növekedés azonban a humán-egészségügyi tevékenységekben és az egyéb bérleti kiskereskedelmi ágazatokban lesz.

A várhatóan legtöbb új munkahelyet (beleértve az új munkahelyeket és a helyettesítéseket is) az üzleti és igazgatási szakemberek, valamint a személyi gondozásban és értékesítésben dolgozó ápolók körében lehet majd találni.