június 23, 2024
öntözőrendszer

Megfigyelhető jelenség, hogy aszályos időszakban, még az automata öntözőrendszerrel szerelt kertekben is jelentős javulás történhet a gyepeken és a dísznövényeken! Ez nem az öntözőberendezés kiépítésének hiányosságaiban vagy az általános beállításában keresendő probléma! Egyszerűen csak a teljes keresztmetszetén mélyen átáztatott talajban tárolt vízmennyiség és annak az átázott talajnak a hűtő- vagy fűtőképessége utánozhatatlanul pozitív hatást gyakorol a növényzetre. Azonban az öntözőrendszerekkel, és azon belül is az okos öntözéssel rendelkező kertekben ez a hatás a jó állapot és a még jobb állapot között mérhető, nem pedig a teljesen kiszáradt és a szárazságtól vegetáló növényzet és az ettől valamivel jobb állapot közt.

Kevesen gondolják azt, hogy aszály nem csak a meleg hónapokban, hanem télen is lehet! Jól megfigyelhető hazánkban a téli csapadék elmaradása, ami majdnem ugyanazt a káros hatást képes elérni, mint a nyári. A természetes csapadék hiányában legyengül növényzet a tavaszi hajtás hatására tovább gyengülhet és jóval nagyobb a kitettsége a kórokozókkal és a kártevőkkel szemben.

Egy jó optimalizált öntözőrendszer képes a természetes csapadék hiányát olyan mértékben pótolni, ami egészségessé és ellenállóvá tudja tenni a növényeket, amelyek az extrém hőhullámok mellett az természetes csapadék hiányát is jól képesek így tolerálni!

Ma már a kerti öntözéstechnikában olyan csúcsra fejlesztett termékek állnak a rendelkezésünkre, hogy szinte nincs olyan adottságú kert vagy park, amelyre ne lehetne építeni egy profi öntözőrendszert! Lehet szó alacsony nyomásról vagy kevés rendelkezésre álló vízről, van rá megoldás! Lehet szó gyepekről, dísz- vagy haszonárú növényekről, a csepegtető csövekkel és elemekkel kiépített csepegtető öntözés vagy akár spray, rotoros vagy rotátor szórófejek meg fogják oldani a legproblémásabb helyzeteket is. Az amerikai Hunter, Rain Bird vagy K-rain márkákból épített öntözőrendszer garancia a hosszútávú és profi kerti öntözés megoldására.

Hajlamosak vagyunk akkor ráébredni, hogy a növényeink mekkora értéket is képviselnek számunkra, amikor részben vagy egészben elveszítjük azokat. Egy húsz éve nevelt nyírfa, amely a házunkat árnyékolta, óvta és csodálatos megjelenésével díszítette a kertünket, nagy kár, ha elpusztul. Ráadásul rövid és középtávon pótolhatatlan is. Az öntözőrendszer tehát, nem csak egy kényelmi eszköz! Az aszály okozta elkerülhetetlenül bekövetkező károk talán egyetlen megelőzésére szolgáló professzionális eszköz.

Az automataontozorendszeres.hu oldalon bővebb információ elérhető.