június 23, 2024
autópályamatrica

Ahogy az országot egyre inkább átszövi az autópályák sűrű hálózata, annál inkább elkerülhetetlenné válik a használatuk a legtöbb autós számára, közlekedjenek akár egy adott vármegye vagy az egész ország területén.

Néhány alapvető tudnivalót gyűjtöttünk össze az alábbi írásban, melyek segítenek képbe kerülni a díjköteles úthasználattal azoknak is, akik eddig nem igazán éltek ezzel a remek lehetőséggel.

Hogyan vásároljon matricát?

Szerencsére az úthasználati jogosultság megváltása, amióta lehet az Autopalymatrica.hu oldalon e-matricát vásárolni, nem bonyolult feladat, igazából pár perc alatt lebonyolítható.

Először a járműkategóriát és az időtartamot kell kiválasztani, ha ez megvan, jöhet a rendszám és a gépjármű felségjelzése. Az érvényesség kezdete alapesetben a sikeres fizetés időpontja, amit meg lehet tenni akár bankkártyával, akár utalással. Mielőtt felhajtana az autópályára, érdemes megvárni az elektronikus levélben érkező visszaigazolást.

Megadhat a fizetés napjától eltérő – jövőbeni – kezdő dátumot is. Matricát vásárolni visszamenőleges hatállyal nem lehetséges.

Az éves matricák érvényességének kezdete minden esetben tárgyév január 1.

Milyen matricákat vehet?

A heti – gyakorlatban 10 napos – matrica Magyarország összes fizetős útján érvényes, a megadott kezdő naptól számított tizedik nap éjfélig.

Az éves vármegyei matricák a szomszédos vármegyében található első lehajtóig érvényesek, tárgyév január 1-től a következő év január 31-ig, tehát akár 13 hónapig is.

Az éves országos matrica Magyarország egész területén érvényes, az éves vármegyei matricával azonos időintervallumban.

Lehetőség van összevont több havi matricát is vásárolni. Ennek akkor van értelme, amikor az éves matrica már nem éri meg anyagilag. Ez egyrészt kényelmes megoldás, hiszen csak egyszer kell azt a néhány percet rászánni a beszerzésre, másrészt pedig néhány napnyi extra jogosultsághoz is juthat így.

Az Uniós szabályozással összhangban 2024 tavaszán bevezetik az egynapos matricát is, mely az alkalmi autósoknak, illetve az átutazónak jelenthet majd kézenfekvő és arányos megoldást.

Melyik kategóriába tartozik?

A fenti matricatípusok több járműkategóriára is megvásárolhatóak, ezért fontos, hogy tudja Ön is, melyikbe tartozik.

A legtöbb autóst, tehát a személygépjárművek vezetőit a D1-es kategória érinti. Ide a 3,5 tonnát nem meghaladó, max. 7 személy szállítására jogosult személygépkocsik, illetve azok vontatmányai tartoznak.

A motorkerékpárosokat külön kód jelöli, nekik D1M kategóriába tartozó matricát kell megváltaniuk.

A D2 betű-szám kombinációhoz a 7-nél több személy szállítására alkalmas járművek, 3,5 tonnánál kisebb tehergépkocsik és a lakókocsik tartoznak.

Az utánfutók U jelölés alá esnek, ide tartoznak a D2 kategóriába tartozó járművek vontatmányai.

  1. február 1-től az eddig buszokat jelölő B2 kategória megszűnik, ezek a járművek azután használattal arányosan kell majd útdíjat fizessenek, a 3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsikhoz hasonlóan.

Természetesen a fent említett weboldalon minden fontos információt megtalál, mindenképpen érdemes alaposan végignézni az összes vonatkozó menüpontot!