Alakítsd kreatívan az otthonod, hogy minél több célnak megfelelhessen

0
34
lakótér

Egy négy tagú család számára az ideális otthon megtervezésekor figyelembe kell venni a kényelmet, a funkcionalitást és a személyes teret. Vegyünk alapul egy 100 négyzetméteres új építésű házat, hiszen az jó kiindulás a nagyobb és kisebb alapterületekhez is.  Az alapvető helyiségek, mint a nappali, a konyha, a fürdőszoba és a hálószobák elengedhetetlenek, melyeket kisebb alapterületen is megvalósíthatunk.

A nappali a családi együttlét központja, így elegendő teret kell biztosítani a pihenéshez és szórakozáshoz. Egy jól megtervezett, tágas nappali, amely egyben étkezőként is funkcionálhat, ideális választás lehet.

A konyha a ház szíve; egy modern, gépesített konyha, amely elegendő munkafelületet és tárolóhelyet kínál, nélkülözhetetlen egy család számára. Egy nyitott konyha, amely a nappaliba vagy étkezőbe nyílik, elősegítheti a családi kötelékek erősítését főzés közben.

Sokan a főzés által terjengő illatokat szeretnék kizárni a szobából, ezért fix falat és csukható ajtót emelnek, viszont ezzel végleg elzárják a nyílt teret. Sokkal praktikusabb megoldás ebben az esetben például a falban futó tolóajtó, ami lehetőséget ad a két helyiség egybenyitására. Nem kell a kivitelezéstől sem tartanunk, ha megbízható forgalmazó által készített ajtóval dolgozunk.

A hálószobák a magánélet szentélyei. Egy négy tagú családnak ideális esetben legalább három hálószoba szükséges: egy szülői hálószoba és két gyermekszoba. Ha a tér engedi, akkor egy külön vendégszoba vagy dolgozószoba is hasznos lehet, amely rugalmasan alakítható át igény szerint.

Legalább egy, de lehetőleg két fürdőszoba javasolt a reggeli várakozás és torlódás elkerülésére. Egy szülői fürdőszoba a szülői hálószobában és egy másik a gyerekek és a vendégek számára.

A háztartási helyiségek, mint a mosókonyha vagy tárolók, növelik a ház funkcionalitását, segítve a rend és tisztaság fenntartását.

Összességében egy négy tagú család számára egy 100 négyzetméteres házban az ideális helyiségek száma a következő lehet: egy nappali, egy konyha, három hálószoba, két fürdőszoba és néhány háztartási helyiség, mint a mosókonyha vagy tároló. A tervezés során a család egyedi igényeit is figyelembe kell venni, például a munkából vagy hobbiból adódó szükségleteket, amihez szintén nagyon praktikus lehet a falban vagy falon kívül futó tolóajtó, mert szeparációs lehetőséget biztosíthat. Ez különösen ajánlott kevesebb négyzetméter felhasználása esetén.

Az intelligens tervezés lehetővé teszi, hogy minden négyzetmétert a legnagyobb hatékonysággal használjuk ki, lépjük át korlátainkat és legyünk kreatívak.