június 23, 2024
A táplálkozás hatása az agyunk működésére

Napjainkban már egyre nehezebb elég időt, figyelmet fordítani az egészséges étkezésre. Sajnos a nyugati világban sokan gondolják úgy, hogy egyszerűen “nincs idő” a megfelelő étrend kialakítására. Sokan a gyorskajákat választják, valamint a rendszertelen étkezés is nagyon jellemző. Pedig ennek rövid és hosszú távon is negatív hatásai vannak szervezetünkre.

A szellemi teljesítőképesség csökkenése

Az egészséges táplálkozás mindenki számára elérhető. Nem kell az egész napunkat rááldozni, az életmódváltás lépésről lépésre is megoldható. Ez egy rendkívül fontos folyamat, mivel az étkezésünk az élet minden területére hatással van. Befolyásolja a hangulatunkat, a motiváltságunkat, a szellemi teljesítőképességünket, az egészségünket és az energiaszintünket egyaránt. A PaleoCentrum paleolit étrend segítségével kényelmes lehet a váltás, az egészséges útvonalon történő elindulás.

A nem megfelelő táplálkozásról ma már több tanulmány is elérhető. Vannak kutatások, amelyek kapcsolatot mutattak ki az egészségtelen étrend és az agy egyes területeinek a csökkenése között. Röviden ezt akár úgy is összefoglalhatjuk, hogy az állandó steak-, kolbász-, hamburger-, chips-, sütemény- és üdítőfogyasztás akár agysorvadást is okozhat. Emellé, ha még hozzávesszük a napjainkra jellemző folyamatos stresszt, rohanást, teljesítménykényszert, akkor kész is van a “tökéletes recept” a különböző betegségek kialakulásához, az immunrendszer gyengüléséhez és szervezetünk túlterheléséhez.

Az egészséges életmódra történő váltást ugyan lehet halogatni, de egyáltalán nem érdemes. Már egy hónap megfelelő táplálkozás is csodákat tud művelni. Sokkal energikusabbak lesznek a napjaink, motiváltan vetjük bele magunkat a munkába és még az immunrendszerünk is hálás lesz érte.

Mit érdemes kihagyni az étrendből?

Sajnos a mai “nyugati étkezésben” rengeteg olyan alapanyag van, amelyeket a szervezetünk vagy nem tud megfelelően lebontani, hasznosítani, vagy egyszerűen túlterheli azt. Ilyen például a hozzáadott cukor, ami szinte egyenes út a diabéteszhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Az elhízás elsődleges oka is az, hogy jóval több cukrot fogyasztunk, mint amit egyáltalán a szervezetünk képes kezelni.

Emellett a tejtermékek is veszélyesek tudnak lenni, ahogy a napraforgóolaj is. Szerencsére ma már több útmutató, egészséges étrend is elérhető, amelyek segítségével gyorsan váltani tudunk.

Gyümölcs, zöldség, hús

Ez a három már bőven elég ahhoz, hogy az agyunkat és a többi fontos szervünket is megvédjük a káros alapanyagoktól. A gyümölcs, a zöldség és a hús is mindenhol elérhető, ezért a paleolit étrendet bárki, bárhol és bármikor elkezdheti. Már önmagában az is egy nagy segítség, ha egyre kevesebb egészségtelen ételt eszünk, szépen lassan, de biztosan meglesz az eredménye az életmódváltásnak.