július 20, 2024
számítógép gyorsítás

Számítógép gyorsítás

Bármennyire is nagyteljesítményű a komputer amikor megvásároljuk, idővel sajnos mindenképpen azt fogjuk majd érezni, hogy egyre lassul. A számítógép gyorsítás többféleképpen kivitelezhető, a legegyszerűbb és egyben legköltségesebb módja ennek pedig az, ha a legfőbb alkatrészeket, vagy a masina egészét lecseréljük. Asztali konfigurációk esetében némiképp könnyebb a dolgunk, hiszen ott a részegységeket akár egyesével is leválthatjuk egy újabb modellre.

Egy laptopnál azonban már bajban lehetünk, az egybeépített konfigurációk tekintetében a számítógép gyorsítás ilyen módon ritkán kivitelezhető. Ráadásul sokszor erre nincs is szükség, mert csak az operációs rendszer lett túlságosan összekuszálva, a rengeteg feleslegesen feltelepített programmal és a lassulás is ennek tudható be.

Ilyenkor érdemes első körben egy nagyon alapos tisztítást végeznünk, ami szélsőséges esetben a teljes újratelepítést is jelentheti. A kellő mértékű számítógép gyorsítás ugyanakkor gyakran elérhető különféle speciális programok segítségével. Ezek a szoftverek tüzetesen átnézik a különböző adatbázisokat és minden feleslegesen tételt törölnek.

Emellett, a számítógép gyorsítás érdekében, szerencsés időnként töredezettségmentesítést is végezni. Hasznos továbbá az is, ha egy tömörítő program rendszeres alkalmazásával struktúrát adunk az adatainknak. Ilyen applikációval már szinte mindenki találkozott élete során, aki rendszeresen végez számítógépes feladatokat, ám kevesen használják napi szinten, pedig óriási segítséget jelenthet.

Nem csupán azért, mert a tömörítő program rengeteg területet képes felszabadítani a tárhelyünkön, de az érzékenyebb adataink így védettebbek lehetnek. Mindnyájan tartunk attól, hogy a családi fotóink, videóink illetéktelen kézbe kerülnek, ezért ha jelszóval védjük azokat, akkor jóval nagyobb biztonságban tudhatjuk ezeket az állományokat.

Arról nem is beszélve, miszerint a rengeteg kisméretű fájl helyett, jóval kevesebb állomány lesz a gépünkön, ami gyorsuláshoz vezethet, lévén nem lesz annyira töredezett a meghajtó. Egy kiváló tömörítő program tehát több szempontból is hatalmas segítséget jelenthet, ráadásul többségük teljesen ingyenes.

Használatuk a legtöbb esetben nem igényel komolyabb hozzáértést, mindössze a megfelelő fájlokat kell kiválasztanunk és a többit már automatikusan elvégzi a szoftver. A tömörítő program használatakor mindig legyünk nagyon körültekintőek, főképp, ha jelszavas védelmet is használunk, hiszen ha elfelejtjük azt, akkor elveszíthetjük az adatainkat.