július 20, 2024
műfű előnyei és hátrányai

A műfű egy nagyon modern és megfelelő megoldás a gyep számára, és számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek kényelmesebbé teszik a tulajdonos számára.

A műfű előnyei

A műfű mindig esztétikusan néz ki mindenféle időjárási körülmények között. Ennek oka, hogy az időjárás nincs közvetlen hatással a gyep megjelenésére. Egész évben zöld, tiszta, rendezett és jól néz ki, függetlenül az időjárástól. Sokkal kényelmesebb a tulajdonos számára, mert nem igényel sok karbantartást. A műfüvet nem kell öntözni, trágyázni vagy nyírni, mint a valódi füvet.

Ha kevesebb időt kell a gyep karbantartására fordítania, több ideje marad a kertje élvezetére.

A műgyep nem igényel fűnyírót a nyírásához, mint a valódi fű. A fűnyírók károsak a környezetre és potenciálisan veszélyesek. Mivel a műpázsit fenntartásához nincs szükség fűnyíróra, ez csökkenti a fűnyírók által okozott légszennyezést, így a gyep jobb lesz a környezet számára.

A műfű könnyű karbantartása előnyös az idősebb és fogyatékkal élő felhasználók számára, akiknek nehézséget okozhat a fűnyírás és a gyep karbantartása. A műfű tökéletes a gondozóházakban és nyugdíjas létesítményekben való használatra.

Azok az emberek, akik hosszú ideig távol élnek otthonuktól, nyaralójuk van, vagy sokat dolgoznak távol, és nem tartózkodnak gyakran otthon, hasznát vehetik a műfűnek, mivel nem nő úgy, mint a természetes fű, így nem igényel karbantartást a tulajdonostól.

A műfüvet nem kell öntözni, mint a természetes füvet. Ez jobb a környezet számára, mert csökkenti a vízfelhasználást. A tömlőcső és a locsoló használatának csökkentésével egyszerre takaríthat meg vizet és spórolhat a vízszámlákon.

A műfű háziállatbarát. Nem tudják kiásni és elrontani a háziállatok, mint a valódi füvet, így akkor is megfelelő marad, ha macskái és kutyái vannak. Higiénikus marad, nem befolyásolja a vizelet, és könnyen tisztítható. Ezáltal a gyep ideális olyan helyeken, mint például a kennelek. Emellett a füvet nem ronthatják el a kutyák által kiásott sárfoltok sem. Ráadásul a kutyák ugyanolyan szívesen játszanak rajta, mint a természetes füvön. Az állati ürülék könnyen letisztítható a gyepről mosószer és víz vagy valamelyik állatbarát termék segítségével.

A műgyep fenntartása idővel olcsóbbá válhat.

A természetes fű ugyanis drágul, ha hozzáadjuk a fenntartásához szükséges műtrágyák, növényvédő szerek, fűnyíró ollók, tömlők, fűrészek, gereblyék, gyomirtók, fűnyírók, víz és fűtakarmányok költségeit. Ezáltal a teljes élettartama alatt sokkal költséghatékonyabb, mint a valódi fű.

A műfű megjelenése az idők során jelentősen javult, és sok magasabb kategóriájú felület nagyon meggyőzően természetes megjelenésű. 

A műfű nagyon előnyös lehet az elfoglalt életmódot folytató emberek számára is, mivel alig igényel karbantartást. Ha kevés ideje van a kert karbantartására, a műfű tökéletes választás, mivel nem kell karbantartani, hogy szépen nézzen ki.

Időjárástól függetlenül használható. Például a sportban az időjárás nem fogja hátráltatni a játékosokat a gyep használatában. A hőségben a műfű nem pusztul el vagy nem szárad ki, mint a természetes fű.

A műfű a vásárló számára a szín, a bolyhosodás, a hossz, a sűrűség, a textúra, a fonal és a dizájn széles választékát kínálja, ami azt jelenti, hogy saját igényeihez és stílusválasztásaihoz igazíthatja.

A műfű rendkívül sokoldalú. Nemcsak a kertben mutat lenyűgözően, hanem számos célra és sokféle környezetben is használható, például teraszokon, medencepartokon, tetőteraszokon, játszótereken, irodákban, kiállítóterekben, erkélyeken, éttermekben, bárokban, szállodákban, edzőtermekben, golfpályákon és rendezvényeken.

Megfelelő telepítés esetén a műfű kiváló vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik (akár 60 liter/perc!) eső esetén, és sok esetben gyorsabban szárad, mint a természetes fű.

Sokan úgy vélik, hogy a természetes gyep zöldebb és környezetbarátabb fenntartású. Ez azonban nem biztos, hogy mindig így van. „2009-ben a texasi Környezetminőségi Bizottság megállapította, hogy egy óra benzinmotoros fűnyírás annyi szennyezést okoz, mint négy óra autóvezetés”. Forrás:  NationalGeographic.com

A műgyep UV-stabilizált, így fantasztikus védelmet nyújt a napfény ellen. Ez azt jelenti, hogy a napfény hatására nem fakul vagy színeződik el, és megőrzi élénk zöld színét.

A műfű nagyon gyermekbarát. Nem okoz szennyeződést, puha és párnázott, így tökéletes a játékhoz, és nem igényel vegyszereket vagy növényvédő szereket, így biztonságosabb. Ez teszi nagyszerűvé a gyerekek számára.

Sok iskola telepített már műfüvet, hogy biztonságos és tiszta környezetet teremtsen a játékhoz és a tanuláshoz egy szabadtéri tanteremben.

A műfű allergiamentes, így tökéletes a szénanáthában szenvedők számára. A fű pollenje az allergiák egyik fő okozója, míg a műfű pollenmentes marad, így egész évben szénanátha mentes maradhat.

Élvezze, hogy nincs többé sár. A műfű sármentes, így nem kell többé sáros lábnyomoknak, sáros foltoknak örülnie, és a kutyáknak sem kell többé sárgödröket ásniuk a gyepbe, és mancsnyomokat sétáltatniuk a házban.

Ideális árnyékos területekre, mivel a műfűnek nincs szüksége napra ahhoz, hogy friss és egészséges maradjon. Napfény nélkül a valódi fű elhalhat, ami megnehezíti az árnyékos területek gondozását. A műfű nem barnul meg, így ideális olyan árnyékos területekre, ahol a valódi gyep nehezen nő.

A természetes fűnél sokkal ellenállóbb a gyomokkal szemben, így a gyomok kevésbé valószínű, hogy átnőnek a műgyepen, mint a valódi gyepen. Egy gyomfűmembrán lefektetésével és gyomirtószer alkalmazásával gyakorlatilag gyommentes lehet.

Nagyon hosszú élettartamú, és normál használat mellett körülbelül 15 év a várható élettartama. A műfű esetében nincs szükség műtrágyára vagy növényvédő szerekre, mint a természetes gyep esetében. Ez csökkenti a műtrágyák és növényvédő szerek által okozott talajszennyezést, és kertje vegyszermentes marad, ami sokkal jobb a környezet számára.
A műfű a felhasznált anyagoknak köszönhetően kártevőmentes marad. Másrészt a természetes fű tökéletes környezetet biztosít a bogarak és kártevők számára, amelyektől való megszabadulásához időt, energiát, pénzt és káros rovarirtó szereket kell költenie.

A műfű nem fogékony a gyepbetegségekre, mint a természetes gyep. A gyepbetegségek, mint például a Rhizoctonia elpusztítják a valódi gyepet, és időt, pénzt, erőfeszítést igényel a leküzdésük.

A természetes fűvel ellentétben a műfű nem érzékeny az árvízre vagy a szárazságra. Gyepünk gyorsan lefolyik, így nem fog elázni vagy elárasztani. Hasonlóképpen, nem igényel vizet, így a vízhiány vagy a szárazság sem fogja érinteni. Az időjárástól függetlenül élénk megjelenésű marad.
A műfű ideális kis helyekre, például tetőteraszokra vagy kis kertrészekre nagyvárosokban, ahol a külső tér korlátozott. Ezáltal a látszólag használhatatlan terek világosabbá válnak, és többféle új felhasználási módra is alkalmasak.

A műfű nagyon könnyen karbantartható. Egyszerűen távolítsa el a törmeléket egy lombfúvó, kefe vagy gereblye segítségével, és ha a fű szennyeződik és tisztítást igényel, slagolja le tisztítószerrel és kefével.

A műfű rendkívül tartós. Ellenáll a kopásnak, időjárásálló, nem szárad ki, nem ázik be, és nem esik áldozatul a kártevők fertőzésének. Sokkal strapabíróbb, mint a valódi fű.

A füvünk az élettartama végén újrahasznosítható, így más termékekben újra felhasználható. Ez csökkenti a hulladéklerakást és a hulladék mennyiségét, kíméli az erőforrásokat, megelőzi a környezetszennyezést és energiát takarít meg. Ez teszi műfüves termékeinket rendkívül fenntarthatóvá, és csökkenti a környezetre gyakorolt hatást.

A műfű hátrányai

Van néhány hátránya a műfűnek, és ezek a vásárlókat a természetes fű választása felé terelhetik.

A telepítés drága lehet, ha a gyep minősége jó minőségű – de ez egy professzionális telepítés esetén biztos befektetés, mivel a fűnek a legmagasabb színvonalú felszerelésre van szüksége. Bár a műgyep kezdetben drága lehet, hosszú távon megtérül, és gyakran még a természetes gyepnél is olcsóbb, mivel nem jár a valódi fű magas karbantartási költségeivel.
Néhány lelkes kertész szereti gondozni és karbantartani a kertjét, és büszke arra, ahogyan az kinéz. Ezért lehet, hogy a műfüvet csalásnak tekintik.

A természetes fűhöz képest hosszabb időt vesz igénybe a telepítése a felszerelés folyamata miatt.
Nincs olyan természetes, frissen vágott illata, mint a valódi fűnek, amit egyesek negatívumként értékelhetnek, amellett, hogy élvezik a gyep nyírását egy napsütéses vasárnap délutánon.

Egyesek számára hátrány, hogy nem tart ugyanolyan sokáig, mint a természetes fű. Átlagosan a műfű élettartama 7-15 év. Ez még mindig hosszú idő, és hosszú éveket biztosít a vásárló számára a könnyű karbantartás érdekében. Néhányan azonban inkább a természetes füvet részesítik előnyben, mert az hosszabb ideig tart, de rendszeres karbantartást igényel.

A műfű extrém melegben felforrósodhat, azonban nem okozhat égési sérüléseket. A homokbetét alkalmazása segít hűvösen tartani a gyepet. A józan ész használata, például a fű hideg vízzel való permetezése, a megfelelő lábbeli viselése és egy fehér takaró leterítése oda, ahol ülni szándékozik, segíthet hűvösen tartani a melegebb hőmérsékleten.

A műgyep csökkentheti a kert biológiai sokféleségét, mivel műanyagból készül, és így nem olyan természetes anyag, amelyben az élővilág meg tud élni. Ha azonban virágokat, bokrokat és növényeket ültet a gyep köré és a kert más területeire, leküzdheti a biológiai sokféleség hiányát, ösztönözheti az élővilágot, és kertjét számos különböző faj számára élőhellyé teheti, miközben egész évben biztonságos és praktikus helyet biztosít az egész család számára – így mindkét világból a legjobbat kapja.

Miért rossz az alacsony minőségű műfű?

Az alacsony minőségű műfű azért rossz, mert általában vékony és ritkás a halmaza, amely természetellenes műanyagnak tűnik. Ez a vékonyabb halom miatt könnyebben kopik a gyalogosforgalomtól, és ezért csökkenti a hosszú élettartamot.

Az alacsony minőségű műfű azért is rossz, mert méreganyagokat tartalmaz, amelyek a gyep idővel történő lebomlásával szabadulnak fel.

Tapasztalja meg a műfű csodálatos előnyeit a saját bőrén
Egyértelmű, hogy a műfű előnyei messze felülmúlják a hátrányait. A műfű alacsony karbantartási igényű, tartós, állatbarát, hosszú élettartamú, költséghatékony, rugalmas tervezési lehetőségeket kínál, és olyan zöld, vibráló teret biztosít, amelyet egész évben élvezhet.

Vegye fel velünk még ma a kapcsolatot, hogy többet megtudjon a műfű csodálatos előnyeiről. Kérjen ingyenes árajánlatot a műfű telepítésére a kertjében, és tapasztalja meg saját maga az előnyöket: zoldkoronagarden.hu