június 23, 2024
társasjáték

Ahogy lenni szokott, minden évben készül egy toplista az év legjobb társasjátékairól. Kell is egy jó toplista, hiszen annyi izgalmas és szórakoztató játék jön ki évről évre, hogy nem is egyszerű közülük kiválogatni a legjobbat. Ez a top ötvenes lista talán segít majd mindenkinek a döntésben.

Mi alapján készítette el a listát a Gémklub?

A Gémklub webáruház szerint ezek voltak 2022 legjobb társasjátékai, amely nem csak a hazai legkedveltebb játékokból áll össze, hanem a nemzetközi sikerdarabokból is. A játékok listázásánál számítottak a vásárlók visszajelzései, a különféle játékoknak adott sikerdíjazások, az eladás mértéke és persze maga a játékmenet. Ebből adódóan pedig garantált, hogy izgalmas és kreatív társasjátékokról olvashatunk a top 50 listában.

Melyek lettek a legnépszerűbb kategóriák?

A 2022-ben legnépszerűbb kategóriák igen sokrétűre sikeredtek. Azonban még a számtalanféle társasjáték között is jól kivehető, hogy a misztikus, különös rejtélyekkel átszőtt játékok azok, amelyekért odavoltak a vásárlók. Szinte mindegyik kategóriában ezek lettek az abszolút befutók, ezért az alábbiakban ezekből szemezgettünk párat a teljesség igénye nélkül.

Kitalálós játékok

Nem csak idén, de már a megjelenése óta is töretlen siker a Dixit kitalálós játék. Itt különféle elvont képeket kell körülírnunk egy-egy szóval, amit a többiek kitalálnak, ám ezt úgy kell tenniük, hogy egy általuk hasonlónak vélt kártyával kell folytatni a kört. A Dixit azonban nem csak ennyiből áll. A szürreális képek mindenkinek mást jelentenek, ezért egy igazán izgalmas önismereti utazást tehetünk magunkban, illetve a játékostársainkat is jobban megismerhetjük általuk. Hasonlóan elképesztő ötletes a Képérzék játéka, amelyben a kapott szavakat csupán pár építőkocka, ágdarab, kő és cipőfűző segítségével lehet bemutatni a társainknak. A játék rendkívüli módon fejleszti a kreativitást és a képzelőerőt.

Misztikus nyomozósok és izgalmas stratégiák

Ha a fent említett kategória a téma, akkor egyértelmű hogy a Pandemic tarolt benne idén – is – a leginkább – talán nem is véletlenül. A játékban egy különös járvány után nyomozunk, fejtjük meg a részleteit, illetve próbáljuk megtalálni az ellenszert, miközben a veszélyes vírus gócpontjait igyekszünk behatárolni az egész világban. Viszont ha valami még misztikusabbra vágyunk, akkor a Bűnügyi krónikákat nekünk találták ki.

Menedzselős és építkezős társasjátékok

Mindkét játékhoz nem csak stratégiai gondolkodás kell, hanem egyfajta kreatív törtetés is ahhoz, hogy a legjobbak lehessünk. Egész kereskedői birodalmakat építhetünk fel, mint a Concordiában vagy egy komplett vasúthálózatot Ticket to Ride Európa játékában. Kifejezetten ajánlott azok számára, akik kedvelik az összetett kihívásokat és az üzletelős játékokat.

Kalandjátékok

Ha kaland, akkor a Homályrév elképesztően komplex játéka szinte kötelező. Csapattársainkkal igazi hősökké válhatunk, boszorkányokkal és sárkányokkal küzdhetünk vagy épp működhetünk együtt. Ez a összetett társasjáték még a legjobb PC fantasyt is képes felülmúlni! Amennyiben viszont szeretnénk a kisebbeknek is kedvezni, akkor az egyszerűbb ám nem kevésbé izgalmas Arnak elveszett romjait bátran ajánljuk 14 éven aluliaknak is.

Kártyajátékok

Sokan kedvelik a kártyajátékokat már csak amiatt is, mert mobilis játékról van szó. Csak visszük a paklit magunkkal az összejövetelre, és már játszhatunk is! Ebben az esetben a megszokottól eltérően érdemes bepróbálkozni a cseles Nemén voltam! kártyákkal vagy a Robbanó cicákkal, ami macskaimádóknak első számú játék lehet.