április 13, 2024
leander

A leander hatalmas területen őshonos. A Földközi-tenger medencéjétől egészen Indiáig megtalálható, de még Kína déli részén is előfordul.

Utazásaink során nem csak a kertekben találkozhatunk vele, hanem az út mentén is szabadon nő és pompázik a maga gyönyörűségében. Fás szárú, örökzöld, sötétzöld tojásdad levelekkel. Dupla szirmú, színes virágai, melyek az ágak csúcsán nyílnak, néhányunknak ellenállhatatlanok.

Az átlagon felüli szépségű, igen méretes növény nem véletlenül lett ilyen népszerű. Adunk néhány tanácsot a gondozásához, hogy hosszú életű lehessen.

A jó hír az, hogy a leander nem mondható túl kényesnek, a törődésnek mégis megfelelőnek kell lennie. A leander gondozása könnyen elsajátítható, csupán néhány szabályt ajánlott betartani. Az első, amit feltétlenül tudnunk kell, hogy minden része mérgező, így inkább gyerekek nélkül dolgozzunk vele, majd mossunk alaposan kezet.

Hamarosan itt a tavasz, amikor megkezdődhet a metszés. El kell végeznünk ezt a feladatot, ha dúsan virágzó növényt szeretnénk. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk nyurgára nőni, mert elveszíti igazi varázsát. Elég, ha minden tavasszal a hajtások felső 30-40 cm-es részét levágjuk, majd 5-6 évente egészen a talajtól két arasznyi magasságra vágunk ifjító metszést. Ezáltal teljesen új hajtásokat hoz majd.

Az első tavaszi napot, immár megmetszve, félárnyékos helyen kapja, csak azután tegyük ki az erősebb napfénynek. Egészen őszig naponta kétszer, inkább kevesebb vízzel öntözzük, de csakis akkor, amikor még nem vagy már nem tűz a nap. Ahhoz, hogy táp is jusson neki, hetente keverjünk lombtrágyát az öntözővízbe.

Permetezzük évente 3-4 alkalommal, így megvédhetjük többféle kártevőtől is.

Ha ilyen szépen ápoljuk, gyors ütemben fog növekedni, aminek szintén teret kell biztosítanunk. 2-3 évente érdemes átültetni. Tehetünk a cserép aljára mosott kavicsot és ha a tűző napra kerülnek, akkor ássuk be a földbe a cserepeket, így elkerülhetjük, hogy a szél felborítsa vagy túlzottan felmelegedjen a gyökere a naptól.

Egy rossz hírünk azonban maradt a végére. Ez a csodálatos, mediterrán dísznövény nem bírja a hideg telet. 2-10 fok között kell átteleltetnünk egy világos helyiségben. Itt már csak hetente egyszer elég öntözni, míg újra eljön a tavasz és díszíthetjük vele a kertet.

A kertblog.hu oldalon további hasznos tanácsokat találunk.