június 23, 2024
kútfúrás

Nem csupán egy egyszerű műveletről van szó, ha kútfúrásra kerül sor, hanem egy gondosan megtervezett folyamat, amely számos precíz lépésből áll. A kútfúrás az egyik leghatékonyabb módja a vízadó rétegek közül történő víz kinyerésének, a sikeres kivitelezéshez azonban fontos jól ismerni azokat a szempontokat, amelyek segítségével kivitelezésre kerül ez a feladat.

  1. Előkészületek és a hely kiválasztása

A pontos hely meghatározása több szempontból is nélkülözhetetlen lépés, ugyanis nem lehet/szabad bárhol furatot készíteni. Figyelembe kell venni a talaj minőségét és a hidraulikai jellemzőket, legyen szó sekély vagy mély fúrt kútról. A rétegvíz kinyerése során a cél az, hogy minél több vizet tudjunk biztonságosan kitermelni anélkül, hogy a környező talaj kimosódna vagy beomlana. Precízen kivitelezett kutakkal a tisztán feltörő víz minősége pedig megőrizhető.

  1. Tervezés és engedélyeztetés

A talaj hidraulikai sajátosságainak feltérképezésével megtörténik a vízmozgások alakulásának vizsgálata. A kútfúrás előtt meg kell határozni a kúttal szemben támasztott igényeket, mint a napi és éves vízigény, illetve a folyamatos vízigény. A tervezéshez szükség van bizonyos dokumentumok beszerzésére, mint a földhivatali térképmásolat, a tulajdoni lap és a tervezői megbízás a munka lebonyolítására.

Felhasználástól függően a szakértői tervek benyújtására lehet szükség az illetékes hivatal felé, például gazdasági célú kivitelezésnél, mély kutaknál, illetve évi 500 köbméternél nagyobb vízmennyiség felhasználásánál. Az adminisztráció időtartama kútfúrás esetén egy hónapos határidővel történik.

  1. Kútfúrás és vízvizsgálat

Manapság leginkább öntözésre alkalmazzák a fúrt kutak vizét, viszont nem ritka az emberi fogyasztásra szánt vízhasználat sem. Ehhez nélkülözhetetlen az előzetes vízminőség vizsgálat, amely kimutatja, ha túl magas az adott kútvíz károsanyag tartalma (például határértéken felüli arzén, mangán vagy vasmennyiség).

Az engedélyeztetést követően megkezdődhetnek a fúrási- és kútépítési munkálatok, amelynek mélysége elérheti a 250 métert is. A kút kivitelezésének ára így nem csak a mélységtől függően változik, hanem a talaj szerkezetétől és a hidraulikai jellemzőktől is.

Hosszútávú megoldás, gazdaságos kialakítás

Sokan azért fúratnak saját kutat, mert spórolni szeretnének a vízszámlán, ami határozottan nagy segítség lehet például családok részére, vagy épp kisebb mezőgazdasági területek öntözéséhez. Környezetvédelmi szempontból is ideálisabb a kutas kivitelezés. A kitermelt vízmennyiséget vízmérő segítségével kell mérni, ha abból szennyvíz keletkezhet, ehhez telki vízmérő telepítése szükséges.

A Tender Terv Kft. segítségével történő kútfúrás az egész folyamat megtervezését és kivitelezését jelenti, szakértelmük mellett pedig az üzemelési engedélyhez szükséges dokumentáció és a vízföldtani napló beszerzését is elvégzik. Az általuk készített kutak minden üzemelési előírással, kivitelezői nyilatkozattal és megvalósulási dokumentációval kerülnek átadásra.