július 20, 2024
lámpa

A kandeláber egy nagyon mutatós kültéri világítás típus, amelyet leggyakrabban az utcákon láthatunk. Ezekkel a lámpákkal főként a sétálóutcákban, tereken, sétányokon találkozhatunk, azonban ma már egyre gyakrabban alkalmazzák a közterületeken kívül, magánházak udvarán is. Ha egy nagyobb területet kell bevilágítani, vagy díszudvart szeretnénk kialakítani, akkor ez a lámpatípus ideális lesz erre a feladatra.

Mi is pontosan a kandeláber?

Az Elter Világítás kültéri lámpák kínálatában a kandeláberek is megtalálhatók. Ezek a világítótestek általában oszlopos megjelenésűek, egy vagy több lámpával rendelkeznek. Magasságuk miatt nagy területet képesek bevilágítani szórt fénnyel, így a magánházak kertjébe is érdemes alkalmazni őket.

Ha olyan helyen szeretnénk világítást, ahol nincsenek falak vagy más építmény, amire lámpát tehetünk, akkor a saját lábán álló kandeláber egy ideális megoldás. Nagyon sokféle típusból lehet választani, ezáltal egy esztétikus megjelenésű, önmagában is díszítő elemként funkcionáló, látványos dekorációként is lehet rájuk tekinteni.

A klasszikus modellek megjelenése

Maga a kandeláber a 19. században jelent meg, ezekre a magas oszlopokra kezdetben gázlámpákat vagy gyertyákat szereltek és manuálisan gyújtották meg őket minden este. Ezek az állványok általában több karral is rendelkeztek, ezáltal egyetlen oszlopra több lámpát is rá tudtak tenni. A kandeláberek kecses, díszített oszlopok voltak, ez a megjelenés pedig ma is nagyon divatos.

A klasszikus változatokra tehát a díszítettség jellemző és az, hogy megőrizték ezt a formavilágot, így sok esetben olyan modelleket vásárolhatunk, amik több fényforrást is tartalmaznak. A lámpák általában olyan búrával készülnek, amelyek átlátszók, így a bennük lévő világítótestek úgy hatnak, mintha még most is gyertyák világítanának bennük. Ívelt, kecses formájuk romantikus hangulatot áraszt a környezetük számára.

A modern kandeláberek

A kültéri lámpák másik csoportja a modern vonalat képviseli. Ezek a lámpák letisztult formájukkal, minimalista megjelenésükkel a modern otthonok díszei lehetnek. Azokhoz a kertekhez ajánljuk őket, amelyre az egyszerű és modern formák a jellemzők. Természetesen itt is széles választékot találhatunk akár a színek, akár pedig a megjelenés szempontjából.

A kültéri kandeláberek kiválasztása

Ahhoz, hogy a kiválasztott lámpa megfelelően illeszkedjen a kertbe, olyan modellt kell választani, amelynek mérete arányos a kert nagyságával. Egy túl nagy kandeláber túlságosan uralni fogja a teret és zsúfolt hatást kelt, a túl kicsi pedig nem fogja tudni bevilágítani a kertet. Emellett figyelni kell a stílusra, a karok számára, valamint a rögzítés módjára is. Egyes modelleket csak betonba szabad rögzíteni, mások kiegészítő elem segítségével földbe is tehetők.

A kültéri világítás megtervezésekor érdemes a kandelábereket is számításba venni, melyek elegáns megjelenésükkel és ragyogó fényükkel kellemessé fogják tenni az esti kerti beszélgetéseket is.