június 23, 2024
A homlokzati hőszigetelés

A homlokzati hőszigetelés nem csupán a fűtésszámla csökkentésében játszik fontos szerepet, hanem számos esztétikai előnye is van. A homlokzati hőszigetelés elősegíti az épület egységes és esztétikus megjelenését, eltakarva a külső falak hibáit. Ez lehetővé teszi az épület modern megjelenését, az új színek, minták, esetleg formák alkalmazásával. Egyszóval egy gondosan kialakított szigetelés egy teljesen új épület látszatát keltheti.

Kettőt egy csapásra

A megfelelő minőségű homlokzati hőszigetelés rendkívül sokat nyom a latban egy épület energetikai sajátosságait figyelembe véve, ugyanis a falak a teljes hőenergiaveszteség kb. 25-40%-áért is felelősek lehetnek. Ez akár havonta több tízezer forintos többletköltséget jelenhet a fűtési szezonban, ha a szigetelés minősége nem helytálló.

Mindazonáltal a funkcionalitáson túl a homlokzati hőszigetelés egy másik aspektusból is meghatározó, ez pedig a megjelenés. Otthonunk összképét tekintve semmi sem bír akkora jelentőséggel, mint a külső falak állapota, színe, hibamentes felülete. Tulajdonképpen ez a legelső dolog, amit észrevesz az ember, ha ránéz egy ingatlanra. Ennek nem csupán az értékesítésben lehet szerepe, de utca összképébe való beilleszkedés, vagy a saját igényeink kielégítése végett sem mellékes dolog.

A homlokzati falak esztétikai hibáit és a gyenge hőszigetelő képességet egy füst alatt megoldhatjuk az utólagos homlokzati hőszigetelés révén.

A modern arculat számos előnnyel jár

Utólagos homlokzati hőszigetelés során számos alapanyag közül válogathatunk, azonban a leggyakrabban az expandált polisztirolt (EPS) szokás alkalmazni, más néven a hungarocellt. A hungarocellel alapvetően könnyű dolgozni, meglehetősen időtálló, grafittal dúsított változata az egyik legjobb hőtartó képességgel bíró anyag és ami korántsem utolsó szempont, hogy mindezek ellenére is az egyik legolcsóbb megoldásnak számít.

Az utólagos homlokzati hőszigetelés nem csak a családi házak felújítását könnyíti meg, de akár a panelházak teljes arculatváltásához is felhasználható. A panelprogramok tekintetében például rendszerint az EPS szigetelést alkalmazzák a társasházak energiagazdálkodásának és megjelenésének a javításához. Emellett tipikus példa lehet még a „kádárkockák” modernizálása. Az új köntösbe öltöztetett épületek piaci értéke meglehetősen megnőtt az utóbbi években, főleg ha figyelembe vesszük, hogy 2024 júniusától csak a „közel nulla energiaigényű” kategóriának megfelelő ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Összességében tehát elmondható, hogy a funkcionalitás mellett a homlokzati hőszigetelésnek számos esztétikai előnye is van, amelyek javíthatják az épület megjelenését és piaci értékét, valamint hozzájárulhatnak a tulajdonosok kényelméhez és elégedettségéhez.

Őket ajánljuk: Hőszigetelésmester

Az utólagos homlokzati szigetelés mindazonáltal megköveteli a maximális precizitást és szakértelmet, így minden esetben érdemes profi szakemberekhez fordulni. Mi bátran ajánljuk a Hőszigetelésmester csapatát, akik Budapesten és környékén vállalják a szóban forgó feladatok elvégzését. Munkájukra rendkívül igényes társaság, akikre bármikor számíthat.