július 20, 2024
7 érv amiért érdemes a purhab szigetelés mellett dönteni 1200x675

Ingatlanjaink hőszigeteléséhez rengeteg alapanyag közül válogathatunk, persze mindegyiknek megvan a maga előnye, vagy éppen hátránya. Minden szempontot figyelembe véve napjainkban egyetlen szigetelőrendszer sem bizonyul olyan hatékonynak, mint a poliuretán hab szigetelés. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a purhab szigetelés hét legfőbb előnyét.

Széleskörű alkalmazási területek

A purhab szigetelésnek két fő típusa van, a nyitott-, és a zártcellás. A különbségek a felhasználási területükből fakadnak. Míg a nyitott cellás verziót leginkább beltéri felületeken, például falakon, épületszerkezeti elemeken célszerű használni, addig a zártcellásat mennyezetek, tetők és padlók szigetelésére kültéren, valamint magas páratartalmú helyiségekben.

Ár-érték arány

Ár-érték arányban jelenleg nem található jobb opció a piacon a purhabnál. Ennek oka, hogy gyártása olcsó és egyszerű; rendkívül kompakt méretű, hiszen vízbázisú; felhordása gyors és rövid; ráadásul páratlanul effektív a hő-, és vízszigetelés terén.

Hőhídmentes illeszkedés

A klasszikus, szilárd halmazállapotú hőszigetelő lemezek, tömbök telepítése során sokszor óhatatlanul is hőhidak keletkeznek, mivel ezeket az anyagokat nehéz pontosan úgy méretre vágni, és tartósan felhelyezni, hogy minden apró hézagot, rést lefedjenek. A purhab szigetelés azonban remek alternatíva erre a problémára, ugyanis ez egy szórással felhordott szigetelőanyag. Ez azt jelenti, hogy folyékony formában kerül a felületre, amely másodperceken belül, az eredeti térfogatának akár százszorosára is kitágul, így hatékonyan tömíti a legkisebb hézagokat, repedéseket, egyéb nehezen hozzáférhető helyeket.

Páratlan hőszigetelés

A hőszigetelőanyagoknál nagyon fontos tulajdonság az úgynevezett hőátbocsátási tényező (U érték), amely minél alacsonyabb, annál jobb. A purhab szigetelés U értéke átlagosan 0,022 W/(mk) és 0,038 W/(mk) között mozog, de gyártótól függően lehetnek nagyobb eltérések is. Viszonyításképp egy jobb minőségű EPS szigetelő esetében ez 0,04 W/(mK) körül van. A kőzetgyapot szigetelések is átlagosan 0,035 W/(mk) értéket produkálnak, de kategóriákkal drágábbak a purhabnál.

Vízszigetelés

A fújható szigetelés egy teljes mértékben vízzáró, homogén felületet alkot. Számos szigetelőanyagnál jelent gondot a pára megkötése, vagy az azzal szembeni gyenge ellenállás, azonban a purhab páradiffúzív tulajdonsága révén ez kiküszöbölhető, így elejét vehetjük a penészgombák megjelenésének, illetve a hőtartó képesség romlásának.

Időtállóság

Az átlagos szigetelőanyagok hőátbocsátási értéke kb. 8 év elteltével már 70%-ot is romolhat. A purhab szigetelés azonban akár 15 évig is gond nélkül garantálni tudja a kezdeti hőátbocsátási tényezőt. Az ásványgyapot szigetelők esetében a pára kondenzációja okozza a fő problémát, emiatt könnyen leválnak, zsugorodni kezdenek, de a purhabra egyik sem jellemző.

Egyszerű felvitel

A purhab egyik legfőbb előnye, hogy tulajdonképpen nagyon rövid idő alatt és egyszerűen felhordható, persze ehhez szükség van speciális felszerelésekre is, és minden esetben célszerű szakemberek segítségét kérni. Az esetek nagy részében a korábbi szigetelőanyagokat sem feltétlenül szükséges eltávolítani, csupán portalanítani kell a felületet.

Ha Önnek is van bármilyen ingatlanja, amely hő-, vagy vízszigetelésre szorul, akkor mi elsősorban a Pur-Centrum Kft.-t ajánljuk, akik a fújt szigetelésre specializálódtak, és az ország egész területén vállalják lakóépületek, ipari és mezőgazdasági egységek, vendéglátóegységek, közintézmények, irodaházak szigetelését.