június 23, 2024
nyílászáró

Nem csoda, hogy ennyien megtorpannak a nyílászárók kiválasztása előtt, hiszen számtalan modell létezik manapság. Ahhoz pedig, hogy hosszú távon is kifizetődőnek ígérkezzen a választásunk, többféle szempontot is mérlegelnünk kell. A következőkben ismertetjük, hogy melyek azok a tényezők, amik igen sokat nyomhatnak a latba. Nézzük!

Esztétikus megjelenés

Akár hisszük, akár nem, a nyílászárók megjelenése nagy szerepet játszik otthonunk arculatának megformálásában. Sokan hajlamosak arra, hogy figyelmen kívül hagyják az ajtók, ablakok színét, mivel úgy vannak vele, hogy ezek csak használati tárgyak, amiket néha kinyitunk, vagy keresztül megyünk rajtuk. A valóság azonban az, hogy ha a nyílászárók a ház homlokzati oldalára esnek, akkor ez lesz az első dolog, amit a hozzánk érkezők megpillantanak. Amíg egy fa ablak/ajtó festése költséges folyamat lehet, addig az alumínium és műanyag nyílászáró típusokban az a jó, hogy számos személyre szabási lehetőséget kínálnak. A Realtherm-nél például ezek a nyílászárók a RAL skála szerint több mint 50 féle színben elérhetők.

Megfizethető ár

Talán nem meglepő tény, de a legtöbb esetben a nyílászáró ára lesz, amit a vásárlók először megnéznek. A költségeket tekintve szerencsére elég széles a repertoár, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához passzoló elképzelést. Az árat befolyásolhatja az anyagfelhasználás, a megjelenés, de az extra tulajdonságok is (pl. plusz szigetelés). Az alapanyag tekintetében még mindig a fából készült elemek a legdrágábbak, így sokan keresgélnek alternatív megoldást. Az alumínium és műanyag nyílászáró például kiváló ár-érték arányt képvisel, már azért is, mert jóval gazdaságosabb módon állíthatók elő.

Kiváló szigetelő képesség

A háztartások rezsijének túlnyomó többségét a fűtésre/hűtésre fordított energia teszi ki. Hiába fűtjük a lakást ugyanis, ha egy korszerűtlen nyílászáró miatt elszökik az ablak mentén a hő. Ilyen szempontból a műanyag kivitel nagyon jó választás, mivel egy jól megválasztott profillal jelentősen csökkenthetünk költségeinken. Érdemes szétnézni a Realtherm-nél például, ha számunkra is fontos a takarékoskodás, hiszen az általuk forgalmazott alumínium és műanyag nyílászáró profilok egytől-egyig kimagasló hőátbocsátási tényezőkkel bírnak.

Gondozásmentes felület

Felgyorsult világunkban sokszor már annak is örülünk, ha nyugodtan eltölthetünk pár órát otthonunk kényelmében. Éppen ezért jó döntés olyan elemekkel, berendezési tárgyakkal, eszközökkel körbevenni magunkat, amik nem igényelnek karbantartást. A fa nyílászárók kétségkívül gyönyörűen festenek, de mivel élő anyagról van szó, néhány évente újra kell majd csiszolni, festeni a felületeket. Akik abszolút gondozásmentes kivitelben gondolkoznak, azoknak ígéretes választás lehet egy alumínium vagy műanyag nyílászáró, amiket a Realtherm kínálatában is fellelhetünk.

Hosszú élettartam

Nyílászáró cserébe nem mindennap vág bele az ember, ha azonban elsőre nem sikerült a megfelelő típust kifognunk, hamarosan újra szembenézhetünk vele. Az alumínium és műanyag nyílászáró az élen jár, ha hosszú távon is megbízható kivitelezésről van szó. Amellett, hogy a felületük gondozásmentes lesz, még az időjárás vagy a mechanikai hatások sem fognak nyomot hagyni rajtuk.