április 13, 2024
Kutyabarát kert

Szép ház, nagy kert, család és persze kutya. Milyen idilli kép. Azonban sokszor a négylábú és a kert kombináció nem annyira álomszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Ha nem figyelünk oda, a kedvencünk akár nagy pusztítást is végezhet, amit aztán a növényeink szenvednek meg. Amennyiben szeretnénk ezt elkerülni – anélkül, hogy a kutyát el kellene zárni – fogadjuk meg ezt a párt tippet a kutyabarát kerthez.

1.      Védjük meg a növényeket és a pázsitot

Talán az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjük a kertünket a kutyánk ösztöneitől, ha saját játszóterületet hozunk létre számára. Egy részt, ahol szabadon áshat, legyen az akár homokos vagy kérgekkel feltöltött rész.

Jó megoldás lehet még, ha világos határokkal jelezzük, hova nem lehet már menni. Körbe keríthetjük alacsonyabb növésű bokrokkal, sövénnyel. Na meg persze a magaságyások bevetése is hasznos lehet.

2.      Készíts egy izgalmas, stimuláló kertet

Hogy mégis mit jelent ez? Válassz olyan növényeket, amelyek eltérő felületűek, textúrájúak, és érintésük eleve stimuláló lehet a láb számára.

Valamint alakítsunk ki külön ösvényeket, amelyek a már előbb említett kijelölt ásási lehetőségek, szabad “játszórészek” felé irányítják a kedvencünket.

3.      Ültess masszív növényeket

A gyengeszárú és könnyen elhajló növényekben igazán egyszerűen kárt tudnak tenni az állatok, már azzal is, ha átfutnak rajtuk. Ezért válasszunk inkább olyan évelő növényeket, amelyek sokkal masszívabbak.

Viszont mindenképp kerüljük a szúrós fajtákat, mint például a rózsabokor.

4.      Kerüld a mérgező növényeket

Itt ki is térnénk azokra a tipikus növényekre, amelyek akár mérgezőek is lehetnek a kutyusok számára. Ugyanis vannak bizony potenciális veszélyforrások.

Hogy csak párat említsünk ilyen a krizantém, boglárka, nárcisz, hortenzia, de még a paradicsom is.

Mielőtt bármit elültetünk a kertünkben, járjunk utána, nem mérgező-e a kedvencünk számára. Ha pedig bármi tünetet észlelünk rajta, azonnal vigyük állatorvoshoz.

5.      Kutyabarát növények

De hogy ne csak a tiltásokról beszéljünk, jöjjön pár olyan növény is, ami kifejezetten kutyabarát. Ilyen például az őszirózsa, kamélia, napraforgó, körömvirág. Ezektől biztosan semmi baja nem lesz, sőt, sok esetben még akár jót is tehetnek, hiszen akad köztük gyógynövény is.

6.      Kerüld a vegyszereket

Maradjunk a biztonság témakörében. Sem az embernek, sem az állatoknak nem tesznek jót a vegyszerek, így ezeket próbáljuk meg kerülni.

Számos természetes módszer áll rendelkezésünkre, amivel meg tudjuk védeni a kertünket a kártevőktől. A kerti tavakba se tegyünk semmilyen kemikáliát, hiszen lehet, hogy a kutyus néha beleiszik.

7.      Figyeljünk a kerítésre

A kutyák szeretnek lyukakat ásni, így figyeljünk arra, hogy a kerítésnél megfelelő legyen az alap.

Valamint néhány fajta (közepes méret és attól nagyobb) kifejezetten magasra tud ugrani, így igyekezzünk közel két méteresre készíttetni a kerítésünket.

8.      Tartsuk távol őket a csigáktól

Legyen az éti csiga vagy házzal rendelkező, figyeljünk arra, hogy a kutyánk véletlenül se egye meg őket. Továbbá jobb ha nem használunk csigacsapdát, mindenképp organikusat válasszunk.

9.      Kerüljük a kakaóbab héjából készült mulcsot

Ez is a csokoládéipar mellékterméke, ami szintén káros lehet, ha elfogyasztja a kutyánk. Ráadásul a kellemes csoki illat még vonzóvá is teheti számára.

Válasszunk inkább másfajta talajtakarót.

10. Mindig rögzítsük a komposztládát

Nagyon dicséretes ha komposztálunk és akkor sem kell erről lemondani, ha van kutyánk. Azonban arra figyeljünk, hogy mindig jól rögzítsük a komposztálásra használt tárgyat.

Mivel ételmaradékokról beszélünk, így nyilván vonzó a háziállatoknak. Azonban nem csak az a probléma, hogy esetleg széthordja a kertben, hanem hogy számára káros ételeket is tartalmazhat. Jobb megelőzni a bajt.

11. Kutyapisi és a fű

Bizony, a kutya vizelete sajnos kisárgíthatja a gyepünket. Hiába a kert, nem pisilhet mindig oda, ahova éppen akar. Jelöljünk ki egy helyet, ahol elvégezheti a dolgát.